Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има вече смъртни случаи от варианта „Омикрон“ на COVID-19 у нас, съобщи доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред bTV.

Още по темата

Вирусологът допълни, че относно този вариант на вируса данните са оптимистични само в страните, в които има добро ваксинационно покритие.

Тя даде пример Дания, в която на ден има по 40 000 нови случая, но починалите са под 20.

По думите на доц. Гломб „Омикрон“ не е по-заразен, а по-лесно заобикаля имунитета.

Този вариант по-точно го улавят PCR тестовете, антигенните дават фалшиво отрицателен резултат в първите 1-2 дни от симптомите, уточни вирусологът.

Тя обяви, че се доверява на прогнозите на математика проф. Николай Витанов, че до седмица ще дойде пикът на петата вълна на COVID-19 у нас и после ще започнат да намаляват случаите.

Не трябва да се отпускаме, категорична е доц. Гломб.

 

Коментари Напиши коментар

203

стоян

преди 1 година

Днес във болницата във Враца се видя защо българите вече 30 години сме първи по смъртност.Цялата здравна система е корумпирана и за метене.Призовавам ако са останали нормални хора във Враца още утре да отидат и да запалят болницата.Време е за радикални действия.На здравният фашизъм трябва да се сложи край.

202

Анонимен

преди 1 година

of 208 ] "А за какво да им правят аутопсия, бе неграмотник?" - За да разберат да разберат каква е причината за фаталния край и дали е било правилно лечението , грамотнико ! Иначе не е медицина ...

201

Анонимен

преди 1 година

Като нямат отопление и нормална грижа естествено че ще умрат ! Да влезеш в българска болница е равносилно на смъртна присъда.Не вярвайте какво ви показват от телевизора, въобще няма никаква грижа ,захвърлят ги накуп в една стая и ги мъчат на студ,до разболяват се и умират и ги пишат ковид .Важното е ковид паричките да вземе по програмата. Легално масово изтребление , доходно при това!