Снимка: БГНЕС
fallback
"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка: 
 
"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".
 
България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали.
 
"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".
 
"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.
 
В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.
 
Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Валя

преди 2 години

За сряда пък изобщо не позна. Може да продължавате със заплахите.

120

Един Българин

преди 2 години

До Сахар И около мен включително и семейството ми минава по-леко от настинка. Само 1 ден нещо ти има като 38 градуса температура и след това си ток. Проф. Петрова да си изяде дипломата - цял свят доказа че АЗ не е ваксина и не действа, тя оправдава англичаните че били набодени. С 0,9% NaCl мога и аз да се набода. Изобщо нямат ваксинирано население там просто ви е яд че нямат проблеми и без мерки и скоро няма да можете да КРАДЕТЕ!

119

Анонимен

преди 2 години

За вторник не позна. Чакаме срядата.

fallback