Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ръководителят на болничната система в Париж предизвика разгорещен дебат, поставяйки въпроса дали хората, отказващи ваксинация срещу COVID-19, трябва да продължат да получават безплатно болнично лечение, предаде Ройтерс.

Oще по темата

Здравната система на Франция покрива лечението на всички пациенти, които попадат в интензивни отделения, като цената на ден престой в такова отделение се изчислява на 3000 евро, а лечението обикновено продължава между седмица и десет дни.

"При наличието на безплатни и ефикасни лекарства, редно ли е хората да ги отхвърлят без последствия, докато ние се борим да се грижим за други пациенти", попита Мартин Ирш, директор на парижката болнична система AP-HP.

Той посочи, че е повдигнал въпроса, тъй като разходите за здравеопазване са огромни, а безотговорното по думите му поведение на някои не бива да застрашава достъпността до системата на всички останали.

Изказването му предизвика вълна от реакции и призиви за оставката му в социалните медии. Крайнодесни политици призоваха за отстраняването на Ирш от поста, а кметът на Париж Ан Идалго, която председателства борда на AP-HP и която е кандидатът на социалистите за президентските избори през април, заяви, че не е съгласна с предложението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 2 години

"Този проблем не е от сега. Трябва ли самоyбийците да си плащат лечението? Прерязва си вените един, два, пет пъти, а ние плащаме да го вдигнат на крака. Защо? Да си плаща сам." - Абсолютно същото мога да напиша за ваксинираните и реално ще е много по-валидно за тях, отколкото за НЕваксинираните. Естествено папагал няма как да разбере какво имам предвид, но коментарът ми е насочен към хората с мозък в главите, а не към тези с телевизор на раменете.

81

Анонимен

преди 2 години

Няма безплатно лечение! Много ми е странно тия медици, като правят такива изказвания откъде си мислят, че идват парите? Да държавата определя бюджета на здравната система, ама тия пари откъде ги взима държавата? От данъци са и тогава, кой си ти да казваш на човек който ти плаща заплатата че ще му откажеш услуга, която вече е заплатил. Народа е шеф на лекарите в обществено здраве. Идете на частна практика, там лекувайте когото си искате, докато работие за държавата ще лекувате всички!

80

Анонимен

преди 2 години

Тук едни искат да им върнат внесените здравни осигуровки, точно преди да започнат да боледуват и влизат в болница, за което досега внесените здравни осигуровки няма да стигнат и за половината лечение. На около 60 години човек, започва да влиза често в болница, а преди това не е лежал в болница и не е боледувал от нещо сериозно.

fallback