Снимка: Pixabay
fallback

Според експерти от болницата "Canning" в Шънджън, Китай, консумацията на шампанско, червено и бяло вино може да намали риска от заразяване с коронавирус. Изследването е публикувано в списание "Frontiers in Nutrition".

Учените са проучили данни на 473 957 души, от които 16 559 са дали положителен резултат за COVID-19. Участниците били разделени на три групи: непиещи, употребяващи алкохол в миналото и пиещи в момента. Изследователите стигат до заключението, че тези, които предпочитат червено вино, са най-силно защитени срещу SARS-CoV-2: пиенето на повече от пет чаши от тази напитка седмично намалява риска от заразяване със 17%.

При тези, които пият от една до четири чаши бяло вино и шампанско седмично, COVID-19 е с 8% по-малко, но когато пият повече от пет чаши седмично, "защитният ефект" е почти незабележим. При тези, които са пили бира и сайдер, рискът от заразяване с коронавируса е бил с 28% по-висок, като количеството на пиене не е изиграло важна роля.

По-рано Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, обясни как човек може да се предпази от щама Омикрон с помощта на водка, припомня БГНЕС.

Според него вдишването на алкохолни пари помага до известна степен да се отстрани вирусът от дихателната система. Той обаче напомни и за необходимостта да спазват социална дистанция и да се мият ръцете и носа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

Не съм съгласен.Най си харесвам уискито.

33

Белина требе

преди 2 години

Трябва да се пие лечебна белина може и с ракия без вино.

32

Кантарджи Ефенди

преди 2 години

Всяка вечер по две чаши червена ваксина и ако имате сили после - намачкайте буля по гъзърете. Хем тя ще е доволна, хем вие сте с ваксина и кръвта и на двама ви завряла (при тия скъпи ток,газ,парно - ше спестите от отопление)

fallback