Снимка: БГНЕС
"България вече е във фазата на Омикрон. Доказателство е запазващият се брой на хоспитализираните с COVID-19 и настанените в интензивните отделения." Това каза в ефира на Нова тв бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.
 
"Трябва да си дадем още няколко дни при този рязък скок на заболеваемостта, за да видим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болницата. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този ръст ние ще запазим равновесието в болниците", уточни тя.
 
Д-р Виткова посочи, че проблемът относно мерките, които да се предприемат при децата, вече е станал голям. 
 
"Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда страшно много. Продължителните и късните последствия от това, че образованието не е на необходимото ниво, тепърва предстои да ги видим", допълни тя. И уточни, че идеята на МОН да се търси баланс в някои региони не е възможна заради ръста на заболеваемостта. 
 
"Това, че ресторантьорите са ваксинирани - в същото време проблемът е какви са техните посетители. И особено сега, в Омикрон, виждаме, че боледуват ваксинирани и неваксинирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания", допълни тя.
Още по темата
 
За това, че боледуват и ваксинирани д-р Виткова посочи: "За съжаление, ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото. Тоест ние очаквахме, че когато си ваксиниран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са вече повсеместни, че ваксините тепърва трябва да се доработват", заяви тя.
 
"Тепърва възниква въпросът, особено в Америка, за произхода на вируса. Там все още нямаме отговор. Връщаме се в началото на пандемията", уточни Виткова.
 
За отпадането на зеления сертификат при 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивните легла тя заяви: "Някои страни вече го направиха. Нека да видим дали ще стигнем 60% - далеч сме още", завърши Виткова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase