Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В Гърция са регистрирани два случая на подвариант на Омикрон, съобщава гръцката телевизия "Скай". Случаите са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл снощи.

Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия "Скай", че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията.

По думите му специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Според информация на електронното издание на в. "Прото тема" подвариантът ВА.2 не се засича от диагностичните тестове, което буди тревога, че става дума за по-заразен щам, който би могъл да предизвика по-големи вълни на COVID-19 в световен мащаб.

Световната здравна организация (СЗО) вече съобщи за три варианта на Омикрон - ВА.1, ВА.2 и ВА.3.

Според СЗО от 23 декември 99 на сто от COVID случаите се дължат на ВА.1.

Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

Вчера Дания съобщи, че ВА.2 се засича в половината случаи на COVID-19 в страната. Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Датски специалисти заявиха, че очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон, посочва "Прото тема".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Цъ

преди 2 години

Във Франция - вариант ИХУ, следва ВАХУ!!

23

Анонимен

преди 2 години

Дрън дрън само лъжи стара песен на нов глас айде върветеси на майната долни лешояди никога няма да ви вярваме бог да ви накаже най скоро време ще си получите заслуженото

22

факт

преди 2 години

Нови вариянти се появяват се там където има много ваксинирани?

fallback