Снимка: БГНЕС
fallback

Новак Джокович има мажоритарен дял в датска биотехнологична фирма, която се опитва да разработи лечение за COVID-19, твърдят от The Independent.

Световният номер едно в момента е в Белград, след като беше депортиран от Австралия и не успя да получи виза за влизане в страната за Откритото първенство на Австралия.

Шефът на QuantBioRes Иван Лончаревич разкри, че придобиването на 80-процентовия дял от тенисиста е извършено през юни 2020 г., но отказа да каже за каква сума.

Компанията разработва пептид, който инхибира коронавируса от заразяване на човешката клетка и очаква да започне клинични изпитвания във Великобритания това лято, според Лончаревич, който подчерта, че фирмата работи върху лечение, а не върху ваксина.

Главният изпълнителен директор каза, че компанията има около дузина изследователи, работещи в Дания, Австралия и Словения. Според датския фирмен регистър Джокович и съпругата му Йелена притежават съответно 40,8% и 39,2% от компанията.

Говорител на Джокович не отговори веднага на искане за коментар от страна на медията.

Джокович се радва на феноменален успех, но времето може да не е на страната на тенисист номер едно в света в стремежа му да бъде смятан за най-великия играч в историята, тъй като той напредва все по-дълбоко към 30-те си години.

Той отчаяно се надяваше да играе на Australian Open този месец с твърдо намерение да спечели 21-ва титла от Големия шлем, което ще го издигне над най-големите съперници Роджър Федерер и Рафа Надал.

Но след проблемите си в Австралия, разочарован Джокович сега рискува да бъде блокиран от игра и на други турнири в държави, които изискват ваксинация. Най-непосредствената загриженост е следващият турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Франция през май, където Надал вече е натрупал зашеметяващите 13 титли - след като спортното министерство на страната заяви в понеделник, че няма да има изключение от нов закон за ваксинацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

123

преди 2 години

И това му дава някакви по-специално права в Австралия ли? _Не мисля. По скоро пред правилата и законите всички трябва да да равни, както го показаха в Австралия.

46

Анонимен

преди 2 години

Евалата на Джоко. Правилно се е ориентирал в ситуацията и дано инвестицията му да се окаже успешна и резултатът да помогне.

45

Анонимен

преди 2 години

То така де, бизнеса няма нищо общо с другото, ама си е измекярщина един вид. Против вакисините си, ама иначе щом се печели от тях, това може...

fallback