Снимка: БГНЕС

Много по-строгите мерки и възможния локдаун ще бъдат винаги съобразени с новия национален план. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи и нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени.

Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията.

Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад, смята вирусологът.

Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до нова година това ще стане, допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече.

Сертификатът за антитела остава, подчерта още вирусологът.

Хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават, обясни тя.

Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт.

В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие.

Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни проф. Аргирова.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, обясни тя.

Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза.

Проф. Аргирова коментира и създадена работна група, в която е поканен да участва доц. Мангъров.

Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, очакваме да имаме достъп до зала в МС, за да заседаваме, каза проф. Аргирова.

Ние много добре знаем той какво мисли - че изобщо няма значение третата доза и другите дози, той отрича ваксините. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият естествен имунитет, обясни тя.

Проф. Аргирова допълни, че не е парадокс участието на доц. Мангъров, който има коренно различно мнение за ваксинацията и пандемията. Това е личното желание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички трябва да се разговаря, допълни тя.

Коментари Напиши коментар

85

….

преди 1 година

Изключително много неграмотни хора Да, бустерите и четвърти ваксинации ( каквито поставяха в Израел ) не са добър вариант, вече доста учени излязоха с това твърдение, но в държави, които имат 90% ваксинационни покритие и интензивните им отделения са почти празни. Ние показахме как ще си минеме през пандемията - на принципа който изкара, изкара, това е. И коментиращите цирка Ковид да го кажат на хората, които загубиха близки от тази болест. Аз познавам жена, която загуби сина си ..

84

Анонимен

преди 1 година

Вестник "Демокрация" от 23 февруари 1996 г. възпява тази забележителна жена. Четете! Има го и на сайта на Афера бг.

83

Анонимен

преди 1 година

До анонимен 69 аз преболедуване двукратно. Кое ще ми спаси на мен ваксината?