Снимка: БГНЕС
fallback

Ваксините за COVID-19 ще останат в дългосрочен план и биха могли да станат част от годишната гама подсилващи инжекции, прогнозираха водещи производители на ваксини.

Производителите на mRNA ваксини Moderna и Pfizer работят по нови версии на своите ваксини, насочени към справяне с варианта Омикрон, предава БГНЕС.

Затова пък други специалисти алармираха, че не трябва да се поставят прекалено много бустери. Пред БНР проф. Сорен Хайрабедян обясни, че един бустер, максимум още един позволяват на имунната система да направи нови клонове антитела. "Безкрайното имунизиране с един и същи антиген не се смята за смислено, тъй като имунната система има определен капацитет колко клона може да развие. Не трябва да се прави безкрайно много ваксиниране със същата ваксина“, обясни професорът.

Oще по темата
Все пак по време на изказване на Световния икономически форум (WEF) в понеделник главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че компанията му планира да предложи сезонна подсилваща инжекция, която да покрива COVID-19, както и други респираторни заболявания като грип и респираторен синцитиален вирус (RSV).

"Нашата цел е да можем да предлагаме една годишна бустерна доза, за да нямаме проблеми със спазването на изискванията, когато хората не искат да си правят по две-три инжекции през зимата", каза Бан, цитиран от Евронюз.

Запитан кога може да бъде наличен бустерът за COVID, грип и RSV, той отговори, че "в най-добрия случай това би било през есента на 2023 г.".

Но Бансел също така предположи, че въпросът за неравнопоставеността на ваксините може да продължи, като каза за очакваното въвеждане на комбинирания бустер през 2023 г: "Не мисля, че това ще се случи във всяка държава".

Също в понеделник главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла предположи, че настоящата вълна на Омикрон може да е последната от пандемията от COVID-19, която да изисква ограничения в работата и социалния живот.

"Най-вероятният сценарий е, че вирусът ще продължи да циркулира в продължение на няколко години. Това е вирус, който се е разпространил в целия свят и е много трудно да се отървем от него", каза той. "Но смятам, че с инструментите, които науката ни е предоставила, тази вълна ще бъде последната, която ще донесе със себе си този вид ограничения".

В коментар пред френския телевизионен оператор BFM Бурла повтори мнението на ръководителя на Moderna Бансел: „ежегодните ваксинации срещу COVID-19 ще бъдат факт години наред“.

"За мен важното е трите дози да се превърнат в пълна ваксинация, последвана от годишна доза, с изключение на имунокомпрометираните хора, които биха могли да получават бустер на всеки четири месеца", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

219

Ганя-знай

преди 2 години

Крайно време да се приложат мерките от Австрия и Гърция - *** да се сурвакат ежемесечно с по 200 кинта или 3000 евро еднократно и в панделата , докато им влезе акъл в плоската Tиква!

218

Анонимен

преди 2 години

Ох, какво да кажа? Гледах дебата между доцент Мангъров и доктор Симидчиев. Ми то жалка и смешна работа! Симидчиев през цялото време се подхилкваше ехидно. И при това, започна да оборва някакви "конспиративни теории" свързани с Бил Гейтс, за които никой не го пита! А Мангъров каза, че е против само т.нар. "сертификати", а не против самите ваксини! Симидчиев извади една графика, от която се вижда, че ваксинираните заразяват 63% по-малко. И какво излиза? От 10 ваксинирани, 4 са заразни!

217

Анонимен

преди 2 години

Време е ковид истерията да спре. Стига вече със сводки за заразени, карантинирани, хоспитализирани и прочие. Който иска да се ваксинира, оставете останалите на мира.

fallback