Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите антигенни тестове трудно могат да се намерят в Европа, коментираха пред “Труд” лабораторни лекари. Те обясниха, че все още в България има известни количества, но след като приключат едва ли щели да успеят бързо да доставят нови проби. Производителите не насмогвали заради масовото тестване в големите европейски държави като Русия, Франция, Италия, Испания, Полша.

Здравното ни министерство спря обществената поръчка за тестове за училищата, която беше обявена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и пусна нова покана. Предстои да бъдат разгледани офертите на фирмите, участващи в процедурата за 12,5 млн. теста.

Очакванията са, че количеството ще стигне до края на месец март. От просветното министерство са записали в изискванията, че фирмите трябва да осигурят тестове, при които не се докосват децата. Това означава, че в училищата децата ще продължат да плюят в чашки, а учителите ще проверяват дали има заразени. Вносители на медицински консумативи прогнозираха възможни затруднения при закупуването на тестове за училищата заради дефицита на антигенни тестове на пазара.

Лабораторни лекари обясниха надеждността на пробите, които се правят в училищата по следния начин. Ако някой се зарази в неделя, в понеделник PCR му ще е позитивен, в сряда позитивен резултат ще даде назален антигенен тест, а използваните в училищата тестове със слюнка ще дадат позитивен резултат евентуално в четвъртък.

От просветното министерство отчитат, че омикрон вълната вече е разболяла повече деца от предишните. Очаква се значим ръст на заразените към края на месеца, прогнозират педиатри. Причината е, че този щам е много по-заразен.
От здравното министерство коментираха пред “Труд”, че засега не се предвижда увеличаване на седмичните проби на учениците. До края на месеца и през предстоящия втори срок тестове ще се правят веднъж на седмица.
 

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 месеца

Нека

26

Анонимен

преди 8 месеца

В алоекспрес има. Само лъжат. Щото след някой друг месец ще бракуват тонове PCR

25

Анонимен

преди 8 месеца

Тия деца до кога ще боледуват, преди го носеха на баба си и дядо си /странно как, но не се разболяваха/ но сега път те го боледуват, голяма каша бъркате! мирише на идея за бодене!!!!