Кадър: Нова тв
fallback

Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на COVID-19 - Делта и Омикрон. Това обясни пред Нова тв вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Делта явно не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста. В много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно. Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас, без конкретни данни”, добави специалистът.

Към момента проф. Александрова посочи, че не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата. „Наистина засяга много голям брой хора за единица време. В това число може да инфектира и повече деца”, уточни вирусологът.

Тя цитира и доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу COVID-19 за деца. „В него са дадени данни от проучване върху 30 000 деца, които са ваксинирани. Те потвърждават, че най-често при тях се наблюдава болка на мястото на инжектирането, умора и главоболие”, разясни проф. Александрова.

Вирусологът коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи на миокардит, след ваксинация при деца. „Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 000 000 дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване”, каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анти-ковидфашизъм

преди 2 години

Само платени ПУМИЯРИ по платени медии.Нищо не е истинско вече още повече ваксите които уж не са задължителни!!!

133

Анонимен

преди 2 години

Първо, в западна европа положението в болниците е стабилно, високата ваксинация не предпазва от заразяване, а от тежко протичане и претоварване на здравната система. Второ, който не е учил, се оплаква от цените, и са му огромен проблем. Това си е негов, личен проблем. Трето, вижте се, неваксинирани, *** като мухи, държавата ви прилича на бунище, защото сами си я замърсявате, училищата на бойно поле, децата се трепят, защото такъв ви е манталитета. Не е ли време да вземете огледалото???

132

анонимен

преди 2 години

Щем-не щем ще живеем по законите на вируса. Някаква драматична промяна в мерките, тя е драма за някои, други я приеха стоически едва ли ще има. Аз няма против пак да ни затворят, ако това ще спаси животи, но на някои явно не им понася. Затварянето като перспектива ме плаши само с това, че много хора ще загубят работата си, както стана преди близо две години. Нищо друго страшно и драматично няма в него. Човек си намира занимания вкъщи.

fallback