Поредно денонощие с над 6 000 новозаразени с COVID-19, а Русе и Благоевград се върнаха в "тъмночервената зона" по заболеваемост.
 
Ръстът на заразените оказва все по-голям натиск върху здравната система.
 
"В момента болничната система започва да чувства, че ние се намираме в пета вълна, без да имаме сериозно излизане от четвъртата вълна. Заетостта на болниците остава на високите нива, в които тя беше по време на четвъртата вълна", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова.
 
"Като същевременно комбинирано с факта, че вероятно заболеваемостта може да е по-голяма дори и сред персонала. Той изважда от строя един човек за един период от време. При този дефицит на кадри въпросът би могъл да бъде критичен и това да бъде нашето предизвикателство в петата вълна", допълни тя.
 
Омикрон преминава по-леко, но това не трябва да ни прави оптимисти, смята вирусологът доц. Гломб.
 
"Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок процент преболедували като Южна Африка, или висок процент ваксинирани - като Великобритания. България и по двата показателя е с нисък процент", коментира вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Омикрон заразява и много деца.
 
"Центърът за контрол на заболяванията в Атланта препоръча бустерна доза при децата над 12 г. Вероятно ще се наложи там", заяви доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase