Снимка: БГНЕС
fallback

Израел регистрира над 4000 нови случая на заразени с коронавирус - брой, невиждан от септември, след като два поредни дни отбелязва окол 3000 нови случая, а процентът на инфекциите продължава да се покачва и според съобщенията висши служители на Министерството на здравеопазването обсъждат дали да не преминат към политика за достигане на стаден имуните чрез масова инфекция.

Данните на министерството, публикувани в сряда сутринта, показват, че във вторник са потвърдени 2967 инфекции -  подобен брой на предишния ден, който е бил тримесечен връх.Министерството казва, че 2,48% от всички тестове са били положителни във вторник, нов връх за настоящата вълна, предизвикана от силно заразния вариант "Омикрон".

В страната има 17 260 активни случая, двойно повече от преди седмица. Цифрата R0, представляваща средния брой хора, които всеки носител на вируса заразява, нарасна от 1,47 на 1,53, което показва, че огнището се засилва.

За първи път повечето инфекции с "Омикрон" са регистрирани сред въгрешната общност, а не при хора, които наскоро са се върнали от чужбина или тези, с които са влезли в контакт с тях, което показва, че истинските цифри вероятно са много по-високи от официалните.

Масовото нарастване на инфекциите обаче все още не е довело до увеличаване на хоспитализациите и сериозните случаи на COVID-19. Едва 88 са пациентите, които са в тежко състояние, включително 39 на вентилатори и 18 на ECMO машини.

Броят на загиналите е 8243, като през последните осем дни са регистрирани три нови смъртни случая.

В светлината на липсата на непосредствено нарастване на сериозното заболяване, новините на Канал 12 съобщиха, че висши служители в Министерството на здравеопазването наскоро са повдигнали въпроса за възможността за преминаване към "модел на масова инфекция".

Това би отразявало политиката на Швеция в ранния етап на пандемията, при която страната избра да не налага големи ограничения на хора, които не са в рискови групи, в опит да продължи нормален живот, като в крайна сметка достигне стаден имунитет.

Макар че това беше широко възприемано като провал и Швеция след това промени курса, нарастващото разпространение на щама "Омикрон" - който е по-инфекциозен от варианта "Делта+, но причинява по-леко заболяване - накара израелските служители да обмислят подобен ход, се казва в доклад без източник. .

В него се казва, че забавеният темп на ваксинация на деца и нежеланието за налагане на локдаун или други големи ограничения "не позволяват никакъв друг модел".

Длъжностните лица изчислиха, че в рамките на две седмици 90% от случаите на COVID-19 в Израел ще бъдат от варианта "Омикрон".

В страницата си във Facebook д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, обясни, че новият подход на Израел не означава, че хората ще се заразяват масово умишлено, а че вирусът е широко разпространен. Той изтъкна и факта, че рекордно нисък брой хора са в интензивно отделение, което доказва, че ваксините работят.

На фона на всичко това, министерството на здравеопазването на Израел разреши четвърта инжекция с ваксина за хора с отслабена имунна система. Одобрението дойде в момент, в който в страната пристигна друго оръжие за борба с коронавируса: първата пратка хапчета срещу ковид на Pfizer.

"Днес одобрих поставянето на четвъртата ваксина за хора с отслабен имунитет", заяви пред репортери здравният инспектор Нахман Аш. "Направих това в светлината на проучванията, които показват ползата от ваксината, включително четвърта доза за това население, и в светлината на опасенията, че те са по-уязвими при тази вълна от Омикрон".

По-рано днес с полет на El Al от Белгия кацна пратка хапчета срещу ковид на Pfizer, които министър-председателят Нафтали Бенет приветства като "важно допълнение към арсенала във войната срещу пандемията".

"Благодарение на нашите бързи действия лекарствата пристигнаха бързо в Израел и ще ни помогнат да преминем пика на предстоящата вълна на Омикрон", заяви Бенет.

Миналата седмица Американската агенция по храните и лекарствата разреши хапчето Paxlovid на Pfizer за хора с висок риск на възраст над 12 години. При проведените клинични изпитвания е доказано, че лечението намалява хоспитализациите и смъртните случаи от болестта Covid с 88% сред рисковите хора. Пероралното лечение с таблетките блокира способността на вируса да се възпроизвежда и би трябвало да издържа на новите варианти, казват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

270

Анонимен

преди 2 години

От всичко това разбрах две неща:1. За "раздъжденията" на големия спец от Берн насо илиеф народът вече го е казал - дрън, дрън, ярини...2. В Израел май скоро на Мънгъра паметник ще поставят...

269

Елена Банкова

преди 2 години

На специалиста по всичко-Пухчо от Берн, защо пак се дава думата? Има ли хора които да вярват че на някакъв тъмен балкански субект швейцарците ще поверят да управлява цяла лаборатория? Само като го чуеш какво глупости говори и ти става ясно че това е поредния български лъжец и измамник, който е заминал да мие болнични тоалетни на запад и сега се прави на голямото светило в медицината, за пред родна публика.

268

Някой

преди 2 години

Е сега да очакваме ново "доброволно" изнудване - Който не се съгласи някой заразен да му плюе в устата по веднъж на ден няма право да отиде на ресторант илии в театър например.

fallback