Снимка: БГНЕС
fallback

Хибриден имунитет е най-добрата защита срещу коронавируса, като хората с такъв имунитет имат десетократно по-висока защита срещу вируса. Това твърди токсикологът д-р Алексей Водовозов.

Oще по темата

Преболедувалите COVID имат висок риск да се разболеят отново, ако първия път са били заразени с Делта, а втория път - с Омикрон. Ваксинацията осигурява по-надеждна, но не и стопроцентова защита срещу коронавируса, тъй като новият щам Омикрон е в пъти по-заразен, обяснява лекарят.

„Ако сте боледували от предишните щамове на коронавирус, това на практика не ви дава защита срещу Омикрон. Ваксинацията с две дози от ваксината дава добра защита, но не и срещу новия Омикрон. Към момента ваксините действат добре срещу Делта, но Омикрон е твърде нов“, казва Водовозов, цитиран от БГНЕС.

Най-надеждната защита срещу заразяване с щама Омикрон получават и хората, които имат хибриден имунитет - тези, които са хем преболедували Омикрон, хем са ваксинирани срещу Делта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 2 години

Ваксина срещу Делта няма! Всички ваксини са срещу оригиналния щам и срещу всеки по нов щам са по малко ефективни.

79

А дали?

преди 2 години

До Idealist"Турция направи такава ваксина"=>=>То хубаво, ама как Турция прави ваксина от убит вирус, като премията от 240 хил. евро за този, който изолира вируса още не е взета.Вируса още не са го изолирали, от къде го взеха,ч е да го убият и направят ваксина.Съществува и мнение, че същите симптоми се получават и когато организмът е подложен на електромагнитно облъчване с определени честоти - 5 джи и т.н.Прибързано е да се бодете,като не знаете срещу какво и то с тези "ваксини".

78

Точно обратно е

преди 2 години

Ваксинираните не развиват траен клетъчен имунитет.Затова трябва да се бодат при всеки нов щам.Чрез ваксинацията се постига подтискане на имунната система и се разчита по този начин ваксинираните да карат ковида по-леко.На практика се получава нещо подобно на СПИН-а - придобита имунна недостатъчност.Да, за кратко време, докато трае срещата с вируса, но след няколко такива ваксини ще си прецакате имунитета окончателно и всяка кихавица ще ви събаря,докато поредната ви усмърти.

fallback