Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

На прага сме на нова вълна от коронавируса и то още преди да сме се справили с четвъртата вълна. Премиерът Кирил Петков реши да даде по 75 лв. на всеки пенсионер, който се имунизира.

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант на коронавируса – Омикрон, ако не са напълно ваксинирани, включително с бустерна доза, обясни пред Нова тв пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Oще по темата

Той е категоричен, че ако ваксиналното покритие у нас се покачи, това ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта. И въпреки че в държави с висока имунизация има голям брой новозаразени, при тях не се наблюдава висока смъртност.

"В държавите с повишена заболеваемост, но и голям брой ваксинирани граждани, няма покачване на смъртността. Ваксината не може да предотврати заразяването, но може да предотврати усложненията и фаталния изход", категоричен бе д-р Симидчиев.

Медикът подкрепи идеята на правителството да дава финансови стимули на ваксинираните пенсионери, Но подчерта, че на страната ни е нужен по-устойчив план за справяне с пандемията.

"Аз съм привърженик на позитивната мотивация. Но трябва преди всичко да се организира добра информационна кампания, хората да имат правилно разбиране по темата и да могат да вземат мотивирани решения", коментира д-р Симидчиев.

Според специалиста, е доказано, че при ваксинирани смъртността намалява с 94-96%  при варианта в Ухан, при Делта със 70%. По негово мнение, при Омикрон защитата ще падне на 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 2 години

А къде е процента на смъртност при Омикрон, за да го сравним с ефективността на ваксината. Май ще се окаже 1:100

115

В.

преди 2 години

Пак са дали пари за тв участие на пъпчивия.

114

Чекмедже иска злато

преди 2 години

Ако е 50% вероятност това означава хвърляне на момента дали ще ти се падне ези или тура. Така да си залага здравето е напълно безсмислено.

fallback