Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков се срещна с проф. Радка Аргирова за да обсъдят въпроса с коронавируса и ваксинацията в България. Разговорът между тях бе публикуван във Facebook.

"Докога ще имаме COVID?", попита премиерът Кирил Петков.

"Бъдещето ще е различно за страните с добро ваксинално покритие и за страните, които нямат такова", заяви проф. Аргирова. "Вирусът е подложен на сериозна преса. Това не е онзи вирус, който се разхождаше феврурари - март. Ние го притискаме - има много преболедували, много хора с антитела, лекарства излизат всеки ден и хората се лекуват с антивирусни лекарства. Тази преса ще изиграе своята роля. Той ще се опита да заобиколи имунитета, ще измисли нови и нови мутации, с които ще иска да ни предизвиква. Но ние, ако сме имунизирани и имаме антитела, няма да го оставим това нещо да му се получи и постепенно той ще затихне."

Според проф. Аргирова в страните с добро ваксинално покритие COVID-19 ще затихне през април - май месец.

"У нас обаче, където процентът на истинска защита, на ваксинация, е много нисък, ще се превърнем в COVID гето. При нас вирусът е с ендемично разпространение. Ще си имаме много бели с този COVID. Възможно е да трябва да се приготвят нови ваксини за такива райони. България има опасност да стане COVID гето и ако стане така, никой няма да иска да дойде тук нито за екскурзия, нито за бизнес", обясни тя и допълни, че според СЗО страни като нашата трябва да бъдат отделени в една обща червена зона и с тях да се работи по различен начин - като се наложат отделни мерки за достъп до тях и по-строг контрол за напускането им.

"Това, което казвате, ме ужасява", сподели Кирил Петков. "Това би било ужасно и за образованието, и за икономиката ни. Разговарях с проф. Денков и той ми каза, че заради това, че децата нямаха достъп до нормалните си часове, над 40% не са можели да изкарат 3-ка по математика и български в четвърти клас. Ако погледнем това ниско ниво на образование, бизнесите ни да са затворени... Държавата не може непрекъснато да подпомага, парите не извират от никъде. Всичко това е толкова предотвратимо."

Тя опроверга твърдението, което притеснява много хора, отказващи имунизация, че ваксината е прекалено нова (само на 2 години).

"Това не е така. Това е първата ваксина, която масово се използва, разбира се. Аз като човек, работещ в тази област, често показвам на своите студенти публикация, в която всички достойнства на РНК ваксините са показани в статия от 2012 г. Всички много добре знаем, че за да е написано това през 2012 г., то е разработвано поне от 2000 година", обясни проф. Аргирова.

Експертът заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация.

"Ползата и доброто от тези ваксини е в пъти повече, отколкото страничните проблеми, които се наблюдават. Точно за тези хора са направени ваксините, тъй като младите, здрави хоря, много по-лесно прекарват вируса. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират", каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Тя обясни, че според ново проучване, вирусът може да заразява масни клетки, което излага хората с диабет на повече риск.

Проф. Аргирова напълно опреварга да има връзка между ваксината за COVID-19 и стерилитета при жените. "Това се следи много сериозно, защото не само у нас, но и по целия свят, шестват едни такива мисли у хората. Засега няма никакви данни, че ваксината пречи на процеса на забременяване, на процеса инвитро, на износването на труда, на раждането или на кърменето", обясни тя.

"Това не е нещо ново. Срещу всички ваксини, които са се появявали, е имало негативни настроения",  каза още тя и сподели, че България за малко да провали елиминирането на полиомелита в Европа, защото определени групи от хора са вярвали, че ще останат безплодни заради ваксината.

"Аз лично мисля, че "Омикрон" вече е тук", заяви проф. Аргирова. "Въпросът е да излязат първите резлутати, а това ще стане към 10 януари. Това са единични случаи все още, но те бързо ще се разпространят, тъй като знаем, че той се разпространява много по-бързо."

Според нея пикът на следващата вълна ще е между средата и края на февруари. Тя е притеснена, че тогава е и пикът на грипа, а разпознаването на двата вируса ще стане по-трудно. Другото, което я притеснява, че въпреки, че този вариант е по-лек, все по-често се появяват съобщения за тежки пост-COVID състояния.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме COVID гето”.

В разговора Петков каза, че вече е говорил с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да се работи сериозно срещу фалшивите сертификати. Ще събираме данни за сертификатите на всички влизащи в болници и ако се натрупват случаи за дадено лечебно заведение то ще се проверява, казва премиерът. "Това искаме абсолютно да изчезне и ще го криминализираме. Който създава такива сертификати да знае, че поема личният риск, че ще ходи в затвора", казва премиерът.

Разговорът между министър-председателя и професор Радка Аргирова се случва непосредствено преди Кирил Петков да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase