Снимка: БГНЕС

За известно време изглеждаше, че може да сме в състояние да празнуваме заедно Нова година в големите градове по света с празненства, наподобяващи онези преди пандемията.

Поредният скок на заразени с COVID-19 обаче и бързото разпространение на новия вариант "Омикрон" разбиха тези надежди - поне в някои части на света.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио все още обмисля какво да прави с празненството на Таймс Скуеър и обеща отговор до Коледа. Засега то все още не е отменено, а всички гости трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да присъстват.

Някои големи градове в Европа, където разпространението на "Омикрон" е стряскащо, вече обявиха, че категорично отменят плановете си или намаляват мащаба на празненствата. Други градове с емблематични тържества все още планират да бъдат домакини на своите събития.

Следните градове (или нации) вече обявиха, че отменят големите си тържества:

БЕРЛИН

Германия ще наложи строги ограничения на контактите, за да ограничи разпространението на COVID-19 от 28 декември и ще забрани събиранията в навечерието на Нова година, обяви германският канцлер Олаф Шолц във вторник, 21 декември.

Това означава, че няма да има големи събирания с фойерверки в столицата Берлин, нито в други големи градове,  Мюнхен и Франкфурт.

От 28 декември максимум 10 души ще могат да се срещнат в групи, независимо дали са ваксинирани или преболедували, каза Шолц. Деца до 13 години са освободени от новите ограничения за контакти.

ЕДИНБУРГ

Публичните празненства на Нова година в Шотландия ще бъдат отменени, каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън във вторник, 21 декември.

В изявление Стърджън обясни подробности за ограниченията след Коледа за големи събития, за да се спре разпространението на "Омикрон".

Стърджън каза, че този ход "за съжаление ще означава също, че мащабните празненства на Хогманай – включително планираното тук в столицата ни – няма да продължат. Знам колко разочароващо ще бъде това за тези, които очакват тези събития с нетърпение".

ЛОНДОН

Планирано новогодишно събитие в Лондон е отменено поради опасения от COVID-19, написа в Twitter кметът на  Садик Хан в понеделник, 20 декември.

"Поради нарастването на случаите на заразени с COVID-19, ние взехме трудното решение да отменим нашето събитие на Трафалгар Скуеър", допълва той. "Безопасността на всички лондончани трябва да е на първо място."

В изявление, приложено към поста, се казва, че се е очаквало празненството да приеме 6500 души на Трафалгар Скуеър. Вместо това програма ще бъде излъчена в полунощ по BBC One.

ПАРИЖ

Париж отмени традиционното си празненство с фойерверки над булевард Шанз-Елизе, за да посрещне Новата година заради подновения прилив на коронавирус.

"Фойерверките няма да се състоят, за съжаление нява да има и DJ сетове", казаха от кметството пред АФП в репортаж на France24.com.

Френският премиер Жан Кастекс каза в петък, 17 декември, че големите публични партита и фойерверки ще бъдат забранени в навечерието на Нова година и препоръча дори ваксинираните хора да си направят тест, преди да се съберат за партита в края на годината, според Ройтерс.

РИМ

В Италия Рим е сред няколкото града, които са решили да отменят празненствата заради опасения за здравето на народа си.

Регионът Кампания също забрани празненствата и консумацията на алкохол на обществени места от 23 декември до 1 януари. Венеция също отмени концертите си на открито и фойерверките в навечерието на Нова година.

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО

Новогодишните празненства в Рио де Жанейро, парти столицата на Бразилия, бяха отменени поради нарастващите опасения от COVID-19, написа в Twitter кметът Едуардо Паес в събота, 18 декември.

"Ние уважаваме науката. Тъй като има различни мнения сред научните комисии, ние винаги ще се придържаме към най-рестриктивните", пише още Паес.

"Вземам решението с тъга, но не можем да организираме празника без гаранцията на всички здравни власти. За съжаление не можем да организираме парти от такъв мащаб, в което имаме много разходи и логистика, без минимално време за подготовка", каза кметът.

Събития, които все още може да се проведат...

Не всички градове по света са отменили своите празненства. Ето някои от градовете, традиционно известни със своите изключителни фойерверки и големи новогодишни празненства, които все още продължават напред с плановете си:

БАНГКОК

Столицата на Тайланд ще проведе своите празненства, но с някои предупреждения за безопасност. Според Bangkok Post са разрешени партита само на места на открито. Участниците трябва да бъдат напълно ваксинирани, тествани в рамките на 72 часа и регистрирани за участие.

КЕЙПТАУН

Красивият крайбрежен град на Южна Африка все още позволява на своите жители да се събират, според уебсайта за туризъм, но с много проверки за безопасност. Те включват ранно затваряне на заведенията и строг полицейски час.

ДУБАЙ

Пиротехниката в Бурж Халифа, най-високата сграда в света, все още не е отменена, според VisitDubai.com. Емирството изисква посетителите, които искат да присъстват на тържеството, да се регистрират чрез приложението U by Emaar, за да получат индивидуални QR кодове, които ще позволят достъп.

ЛАС ВЕГАС

Американският хазартен рай все още планира да пусне фойерверки от върха на осем хотела-казина за осем минути, според Las Vegas Review Journal. Ще има фойерверки в центъра на Лас Вегас.

СИДНИ

Най-големият град в Австралия продължава с плановете си за нова година, но ще ви трябват билети, за да присъствате, според уебсайта на град Сидни за новогодишната нощ. Пълните ваксинации не се изискват, но силно се насърчават.

ТАЙПЕ

Най-големият град на остров Тайван планира да проведе своето годишно шоу за обратно броене и фойерверки във високия небостъргач Taipei 101, според Taipei Times и други местни медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase