Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Ваксините срещу COVID-19 за деца ще се поставят в 68 пункта в страната, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ваксината, която вече е доставена в България, е за деца във възрастовата група 5-11 год.
Още по темата
При интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове. Ваксина е педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антиген и три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, обясни той. По думите му при трикратно по-малко съдържание тя дава същия ефект както при възрастните.

Флаконите са 10-дозови, което ще наложи да се групират деца, така че да се съберат 10 и тогава да се отвори флакон. Това е и причината ваксинирането да се прави не във всички ваксинационни центрове, а във всяка област ще има точно определени места, допълни Кунчев. Той препоръча родителите, които желаят да ваксинират децата си, предварително да запишат час.

Няма разлика с досегашния начин на поставянето на ваксината - инжектира се в ръката. За момента не обсъждаме бустерна доза ваксина за децата, защото са необходими повече данни, които се очакват от другите държави, добави още Кунчев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар