Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи се събраха днес в румънската столица Букурещ, за да изразят несъгласието си от законопроекта, с който ще се въведе "зелен сертификат" на работното място. По този начин властите в страната се надяват да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция и да предотвратят нов срив на здравната система.

Още по темата

През октомври и ноември Румъния се сблъска с най-смъртоносната коронавирусна вълна, когато отделенията за интензивно лечение в цялата страна бяха препълнени с пациенти с Covid-19, а болничните морги изчерпаха капацитета си, предава БГНЕС.

В отговор на това явление в края на октомври властите затегнаха ограниченията и оттогава случаите на заразяване с коронавирус спаднаха до най-ниското си ниво от август.

Сега властите са загрижени от нов скок, след като Румъния потвърди повече от дузина случая на заразяване с варианта Омикрон.

Новото правителство на страната обсъжда законопроект, според който, за да влязат на работните си места, гражданите ще трябва да представят зелен сертификат. Той ще се издава на хора с пълен ваксинационен курс, на възстановили се от COVID-19, както и на лица с отрицателен тест за коронавирус.

Предвижда се сертификатите да се въведат след три последователни седмици на нарастващ процент на заразяване с COVID-19 и след превишаване на определен процент на случаи.

До момента само 40% от населението на Румъния е с поставени две дози ваксина, около 2 милиона са получили бустерна доза.

През зимните празници се очаква стотици хиляди румънци, живеещи в чужбина, да се завърнат у дома, което принуди властите да въведат от днес формуляри за локация на пътници, за да подобрят проследяването на инфекциите. За 24 часа са попълнени над 100 000 формуляра

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase