Снимка: БГНЕС
fallback

Хората трябва с трезва мисъл да предприемат да се ваксинират или реваксинират, преди да имаме епидемично разпространение на Омикрон в нашата страна. Това каза консултантът на Столичната община по ваксиниране проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Опорни хора".

Кога да очакваме варианта Омикрон в България?

"Не можем да го определим с точност, но относно света - на 1 декември дойде Омикрон в Холандия и до 14 декември 20% от циркулиращите щамове са Омикрон. Не така обаче и много по-зле е във Великобритания, където пак на 1 декември идва Омикрон, но до 14 декември 80% от циркулиращите варианти са Омикрон", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести е категоричен, че това показва две неща: доста по-заразен e и двете дози от AstraZeneca не предпазват.

По думите му Омикрон преминава по-леко, но лесно се заразяват хората от него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

Анонимен

преди 2 години

Кантарджиев, не се опитвай така нагло да обясниш огромните вълни по заразяемост с Омикрон. Има си статистика за дялът Омикрон от всички секвенирани тестове. За UK е 4%.

186

ЦИЦЕРОН

преди 2 години

Айде скривай се! 2 седмици го раздувахте 0микр0на... и ся хоп - 2 месеца гратисен период - да мое си пробутате "новите" "ваксини" срещу "новия" вур0с!... който, кога казахте че ще дойде, на 1 5 февруари към 12:30 на обяд?? :) Кантара за две години стана по "загрижен" за здравето на хората , отколкото не е бил през цялата си кариера

185

Ако мога да попитам

преди 2 години

Значи, тези добри хорица са сигурни, че няма никакви дългосрочни странични ефекти от ваксините, защито виж ли ти, са толкова добре изследвани !! Но от друга страна, нямаше как да знаят, че след 3-6 месеца толкова им пада ефективността, че ще се налагат яко бустери на всеки 3 до 6 месеца !! Логика a là 2021

fallback