Снимка: БГНЕС

В Дания никога не е имало толкова много инфекции с коронавируса, колкото сега. А покрай новия вариант Омикрон ситуацията ще се развива още по-драматично. Затова датчаните ваксинират ударно. И залагат на необичайни мерки, предава "Дойче Веле".

В Дания появата на Омикрон налага нова стратегия: нужно е да се ваксинира още по-бързо и по-масово. До края на 2021 година е предвидено да се поставят бустерни дози на два милиона датчани на възраст между 40 и 65 години. А това число отговаря на около 30% от населението на страната. Причината: вече от няколко дни институтът "Serum" - датската здравна служба - отчита постоянни рекорди на нови инфекции.

Затова и в Дания ваксините се поставят вече не само от медиците, но и от младежи от алтернативната военна служба, които преминават експресно обучение. Там те се упражняват да слагат инжекции върху пилешки гърди. След един ден тренировки "на сухо" им позволяват да поставят ваксини и на хора.

Вече над 9000 случая на зараза с Омикрон

В Дания никога не е имало толкова много нови зарази с коронавирус, колкото сега: старият рекорд беше 4508 (от 18 декември 2020), но през месец декември 2021 бройките се увеличават с всеки изминал ден, достигайки 10 000 нови случая  на 16 декември 2021. Хелене Пробст от института "Serum" смята, че пикът на тази вълна дори още не е достигнат. "Вярно е, че ние очаквахме повече инфекции през зимата, но Омикрон промени ситуацията радикално", казва тя.

Броят на новите инфекции нараства изключително бързо. "Затова трябва да направим повече, ако искаме да осуетим нови зарази. Трябва да постигнем две неща - болестта да протича в по-мека форма и да гарантираме сигурността на нашата здравна система", казва тя.

В Дания вариантът Омикрон е бил регистриран вече над 9000 пъти. Това се знае с голяма точност - поради факта, че в Дания се секвенират всички положителни PCR-тестове - т.е. задължително се проверява за кой вирусен вариант става дума. Това обяснява и високия брой инфекции с Омикрон.

В момента в болниците на страната има по-малко хора, отколкото през зимата на миналата година. Въпреки това главната лекарка Нина Вайз от Hvidovre Hospital в Копенхаген е разтревожена: "За нещастие, много от медицинските сестри напуснаха работа след втората вълна от пандемията. Затова сега в болниците изпитваме остра нужда от медицински кадри."

Наскоро Дания въведе и допълнителни ограничения, съпътстващи ваксинационната кампания: клубовете и баровете вече не работят, а ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обикновено. На много места се допускат само ваксинирани, преболедували или тествани.

Особените ситуации изискват особени мерки

Тези мерки обаче няма да са достатъчни, обяви вчера министър-председателката Мете Фредериксен в Инстаграм. Датската Комисия по емидемиите в момента обсъжда нови ограничения.

Особените ситуации изискват особени мерки, смята медицинската сестра Якобсен, която обяснява на доброволците как се инжектира ваксината. "Това е много специална ситуация. Обучаваме хората на нещо, което ние самите сме изучавали в продължение на много години. Но, както се вижда, ситуацията ни принуждава".

Учените от института "Serum" обаче не вярват, че нивото на инфекциите може да бъде смъкнато лесно, защото Омикрон е силно заразен вариант на коронавируса. Те обаче смятат, че ваксинациите със сигурност предпазват от тежки форми на болестта.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase