Снимка: БГНЕС
Математикът проф. Николай Витанов публикува пост във "Фейсбук", в който обяснява какво очаква да се случи с пандемичната обстановка у нас в близките дни. Математикът уточнява, че информацията е "основана на изчисленията, които излизат от компютрите".
 
Според него ситуацията продължава бавно да се подобрява.
 
"Паднахме под 2000 случая на ден. Както бе и прогнозирано, дифузното разпространение спря. Идват спокойни празници без Омикрон да ни ги развали. Всичко това бе прогнозирано и го знаете отдавна", написа Витанов.
 
Неговата прогноза е, че новият вариант на коронавируса няма да стане доминантен у нас до Нова година.
 
"Народе, ще си изкараш спокойни празници… Яж и пий", призова математикът.
 
Проф. Витанов написа, че в момента става "бавно разтоварване" на здравната система. Броят на активните случаи се очаква да намалява бавно.
Още по темата
 
"Празниците наближават, още сме над 90 000 активни случая. Както виждате, очакванията ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината, се сбъдват", поясни математикът.
 
Относно смъртността проф. Витанов представи някои данни:
 
- Починали в периода октомври-декември при вълната миналата година по това време – 6751 души;
- починали до 1 октомври тази година - 20 968 души;
- починали до днешна дата - 29 933 души;
- починали от 1 октомври насам за тази вълна – 8965 души;
- починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 132,7%.
 
"Дотук при тази върна са починали 32,7% повече хора, отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Миналата година нямаше ваксинация, тази има. И пак смъртността е по-висока. Просто е – „Делта“ вариантът е по-заразен от английския - заразява повече хора. Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък процент на смъртност, това води до повече смъртни случаи даже и при наличие на ваксинация", обясни математикът.
 
"Омикрон“ е още по-заразен. Ако успее да зарази много хора у нас, даже и при по-нисък процент на смъртност от „Делта“ варианта, починалите пак няма да са малко. Тъй че помнете това предупреждение и се пазете. Няма кой да ви пази", призова Николай Витанов.
 
Математикът очаква смъртните случаи в края на годината да прехвърлят 30 000. Към 17 декември бройката е 29 933, а до края на годината остават 16 дни.
 
"До края на годината има още време, а думичката в прогнозата е прехвърлям", допълва той.
 
"Имаме очакван пробив - една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. Тази област, както е тръгнала, може да иде и в зелената зона след някой ден. София-град се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява", прогнозира Витанов.
 
"Виолетовото бавно намалява. В Западна България - също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме - все пак виолетовото е още много", предупреждава математикът.
 
"И накрая - който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително", посъветва проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase