Снимка: Pixabay

Република Южна Африка отбеляза вчера рекордния брой от 29 976 нови случая на заразяване с COVID-19 за 24 часа, няколко седмици след като обяви откриването на новия вариант Омикрон, предизвикал паника по цял свят, предаде Франс прес.

Предишният рекорд от 26 485 случая беше поставен на 3 юли, в разгара на третата вълна, причинена от варианта Делта.

За денонощието бяха регистрирани и 54 смъртни случая.
Вариантът Омикрон, който има множество мутации, беше открит в края на миналия месец именно в Южна Африка. Държавният глава Сирил Рамапоса също даде положителна проба за вируса, въпреки че е напълно ваксиниран, съобщи президентството в понеделник.

Все още остават множество неясноти за тази нова форма на коронавируса. Според първите проучвания на учените, Омикрон е по-заразен и поради високия брой мутации има опасения, че може да устоява на ваксините.

Вариантът Омикрон се разпространява "с темпо, което никога не сме виждали при никой друг вариант", предупреди вчера Световната здравна организация, като призова да се използват всички средства за борба с COVID-19, за да се избегне претоварване на здравните системи с приближаването на празниците в края на годината.

Изправено пред новата вълна, правителството на Южна Африка призова населението да се ваксинира масово. Миналата седмица страната одобри поставянето на бустерни дози на всички навършили 18-годишна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase