Снимка: архив, БГНЕС

От днес в Англия влиза в сила задължителното носене на маски на почти всички места на закрито, включително театри, кина, църкви, музеи и спортни зали. Още допълнителни промени влизат в сила от началото на следващата седмица. Всяка отделна част на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, следва своя политика по отношение на ограничителните мерки.

Още по темата

Задължителното носене на маски е само първата стъпка от така наречения План Б на правителство за ограничаване на разпространението на Covid-19. От понеделник ще има завръщане към схемата за работа от вкъщи, а от сряда ще се изискват ваксинационни паспорти за посещение на големи събития, предаде БНР.

Бизнесът вече изрази загриженост от тези мерки. Министърът на малкия бизнес Пол Скъли заяви тази сутрин по Би Би Си, че несъмнено новите ограничения са трудни за бизнесите, но правителството се опитва да намери правилния баланс, като не затваря икономиката, а налага пропорционални мерки.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че новите правила ще помогнат да се спечели време срещу варианта Омикрон на фона на съвсем реален риск от претоварване на националното здравеопазване.

Между другото в Камарата на общините следващата седмица се очаква бунт на депутати от Косервативната партия на Борис Джонсън, които са твърдо против по-нататъшно затягане на мерките. Партийни източници говорят за „отровна“ атмосфера по повод на мерките и разкритията за провеждани на коледни партита на "Даунинг стрийт" миналата зима в условията на най-строг локдаун.

След започналото разследване бе установено, че Джак Дойл, прессекретар на премиера, а тогава директор за връзки с обществеността, е държал реч пред около 20-30 души на "Даунинг стрийт" на 18 декември и е раздавал награди. Имало е храни и напитки и това далеч не е било единственото коледно парти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase