Снимка: БГНЕС
"Случаите на менингит са единични. За съжаление се създаде отново психоза сред населението", каза пред БНР д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар и педиатър. 
 
"Родители на деца от други детски градини масово хукнаха да изследват децата си за носителство на този причинител. Започна да се проявява малко нездрав интерес към менингококовата ваксина, която за съжаление не е налична в България."
 
"В момента има грипни вируси, но интересът към противогрипните ваксини е слаб", поясни личният лекар и отбеляза, че от получени 100 ваксини към момента той е приложил около 30.
 
Д-р Спасов уточни, че повечето негови пациенти идват за бустерна доза. "Много по-малък е процентът на желаещите за първи път да се имунизират."
 
Остава предпочитанието към РНК ваксините.
 
Д-р Мирослав Спасов има около 20 ваксинирани срещу Covid-19 деца над 12-годишна възраст. Интерес към детските ваксини обаче като цяло няма.
 
"Продължава да ме учудва неспазването на мерките, нежеланието за спазването на тези мерки и заключенията на все повече пациенти, че в крайна сметка всички ще го преболедуваме и "какво толкова, този вирус не е толкова страшен", коментира общопрактикуващият лекар.
 
По отношение на страничните реакции от ваксините той посочи, че те са обичайни – температура, отпадналост, главоболие.
 
"Имах една пациентка, която и на двете ваксини реагира доста бурно, но вече всичко е под контрол", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase