Снимка: БГНЕС

Използването на ваксината "Янсен" на Johnson&Johnson като бустер за хора, първоначално имунизирани с препарата на Pfizer/BioNTech, произвежда силен имунен отговор в организма и може да създане по-голяма защита срещу тежко заболяване, съобщиха изследователи в неделя.

Проучването е малко, като в него се включват едва 65 доброволци, имунизирани с две дози на ваксината на Pfizer/BioNTech. Третата доза, която те получават обаче, е от ваксината "Янсен". Смесването на двата препарата води до по-бавен, но по-устойчив имунен отговор срещу оригиналния щам на вируса, както и срещу вариантите Делта и Бета варианти

Бустерът на Pfizer/BioNTech произвежда по-бърз и по-силен имунен отговор, който намалява по-бързо, предполага проучването.

"И двете ваксини повишават нивото на антителата много добре. На четвъртата седмица нивата на неутрализиращи антитела бяха сравними", казва пред CNN д-р Дан Барух от Beth Israel Deaconess Medical Center и Harvard Medical School, който ръководи изследователския екип.

Но след четири седмици броят на антителата започва да спада при хората, чиито бустер е бил ваксината Pfizer. При онези, имунизирани с "Янсен" , антителата продължават да се увеличават. Ваксината на J&J също така увеличава и броя на имунните клетки, наречени CD8 Т клетки.

Антителата са първата линия на имунна защита, която може да спре вируса да заразява клетките, докато Т клетките идват по-късно и унищожават заразените клетки. Тази защита на Т-клетките не предотвратява леките инфекции, но може да спре прогресирането им в тежко заболяване.

Въпреки че проучването не включва варианта на Омикрон, Барух е на мнение, че констатациите на проучването може да са важни за намирането на начини за борба с най-новия вариант.

"За варианти като Омикрон, които могат частично да избегнат защитата от антителата, CD8 Т клетъчните отговори могат да бъдат особено подходящи за защита", обяснява  той. "Те са особено подходящи, ако се появи вариант, който до голяма степен може да избяга от антителата. За да увеличите защитата си, вие бихте искали бустер, който да увеличите както антителата, така и Т-клетъчните отговори."

Барух казва, че неговият екип е изпратил констатациите в рецензирано списание и междувременно те са били публикувани онлайн, без партньорска проверка, на сървъра за предпечатни материали MedRxiv.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 година

Абе докторе, тая е зобала бъзак и арония, демек недосегаема е за аневризмите.Ама не стана ясно ръсила ли е чубрица пред блока и яла ли е голем праз като е била на ходжа да и бае.Знае се, че самото това предпазва от смърт и запек.Умна като две патици.

38

Анонимен

преди 1 година

Кой бустер? Четвъртия, петия...?

37

До 31

преди 1 година

Обривът при ковид е в резултат на васкулита, каквото ти е на кожата, такова е и в мозъка ти и вътрешните ти органи. Да си знаеш. Тепърва може да очакваш някоя аневризма да се прояви или тромб. Не искам да те плаша, но като лекар се дразня , като описвате симптоми, които смятате, че са супер леки, а всъщност говорят за съвсем друго. Обривът при ковид показва ваксулит, възпалението на малките кръвоносни съдове.