fallback

Ако отсега започнат да се взимат превантивни мерки, ще се справим с новия вариант на коронавируса. Това коментира бившият директор на "Пирогов" и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов в студиото на "Денят ON AIR".

Неприятното, което виждаме досега, е как служебното правителство в лицето на здравния министър с лекота отхвърля новините от Южна Африка. Има два сценария за Омикрон - да протича по-тежко от Делта или по-леко, но да заразява по-бързо, посочи още Балтов пред Bulgaria ON AIR.

Според него и у нас трябва да се предприемат по-строги мерки като задължителен PCR тест на пристигащи от рискови страни, задължителна карантина и повторно тестване на осмия ден, както се прави в Англия.

"Инкубационният период на Омикрон е от 3 до 5 дни. Няма как да го спрем да влезе в България, но когато си подготвен, може да предотвратиш по-големи поражения", убеден е медикът.

Той е категоричен, че спасението е подобряването на ваксинационния процес.

"Имунитетът и антителата падат няколко месеца след ваксинацията и има нужда от трета доза. Имунитетът, който е постигнат у нас, ще падне драстично, когато минат тези 6 месеца след масовото ваксиниране. Вероятно много европейски държави ще въведат задължителна бустерна доза, за да бъде валиден "зеленият сертификат", може би това трябва да стане и у нас", добави проф. Балтов.

По думите му здравната система изнемогва, а медиците са на предела на силите си. Той беше категоричен, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяка разумна мярка, свързана със здравеопазването.

Един от приоритетите, които той подчерта, е завършването на електронното здравеопазване, което ще позволи проследяването на пациентите и правилното им лечение. Балтов определи като обречена и популистка идеята болниците да не бъдат търговски дружества. И призова да се назначи проверка във връзка с тестовете, поръчани за учениците, защото имало съмнителни неща около доставките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

В.

преди 2 години

И аз това казвам. Да не сте го споменали повече.

38

dakotabg

преди 2 години

И Балтов,не чете:)

37

Анонимен

преди 2 години

Бившия на пирогов ли е това,влезе в политиката май,значи е вече лицензиран за тая работа,или компенсиран

fallback