Снимка: БГНЕС

Няма доказателства, че щамът "Омикрон" причинява по-тежко протичане на коронавирусната инфекция. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Висшия здравен институт в Италия.

"Засега няма доказателства, че щамът "Омикрон" причинява по-тежко протичане на заболяването в сравнение с други варианти. Предварителните данни показват по-висок процент на хоспитализация в Южна Африка, но това може да се дължи на общото увеличение на броя на заразените хора, а не на инфекция конкретно със щама. Понастоящем няма информация, която да предполага, че специфичните симптоми, свързани с този вариант, са различни от тези, свързани с други варианти на коронавируса", се казва в доклада.

Здравният институт „все още не е ясно дали вариантът на "Омикрон" е по-предаваем от другите, включително "Делта"-щама“.

В Италия досега са установени четири случая на заразяване с "Омикрон". Първият заразен мъж се е завърнал в Италия на 11 ноември от командировка до Мозамбик, на 15 ноември след PCR тест е бил диагностициран щама "Омикрон" след което пациентът е бил изолиран заедно с неговите близки, които също са дали положителни тестове.

В училище в южния регион на Кампания, където учат две деца на мъжа, ученици от два класа са поставени под карантина. Самият заразен е обяснил, че се чувства добре и няма симптоми, нито близките му. Мъжът и членовете на семейството му са ваксинирани.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) определи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква омикрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase