Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емер Кук заяви, че лекарствената агенция не знае дали ще са необходими нови Covid ваксини срещу варианта Омикрон.

Още по темата
От друга страна тя настоя, че EMA е подготвена за варианта на коронавируса с планове за извънредни ситуации за потенциално бързо одобрение на специфични за Омикрон ваксини срещу коронавирус.

С появата на новия вариант фармацевтичните компании, произвеждащи Covid ваксини, предупреждават, че съществуващите ваксини може да са по-малко ефективни, като същевременно отбелязват, че са необходими повече данни, преди да се направи по-точно заключение.

Междувременно някои от тях вече започнаха да работят върху нови ваксини, насочени конкретно към варианта Омикрон.

В средносрочен и дългосрочен план леченията на ковид ще помогнат за преодоляване на пандемията, оптимист съм за това, заяви Кук пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните.

По нейните думи след две седмици се очаква яснота дали одобрените в ЕС ваксини противодействат на щама Омикрон.

Ако се наложат промени, ще бъдат необходими 3-4 месеца за начало на производството на подобрените ваксини.

Дотук ваксините действат и спасиха много хора. Въздействието им с времето отслабва, затова препоръчахме подсилващи дози за навършилите пълнолетие, отбеляза Кук. По нейните думи засега ваксините остават основното средство за борба с пандемията.
 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 месец

На Биг-Фарма и трябвало един месец за да "установи"дали съществуващите ваксини са годни,ама виждаш ли за три месеца щяла да бъде"готова"с новият продукт!

22

Анонимен

преди 1 месец

Аз съм с 20 бустерна доза вече енантат с мастерон и туринабол

21

Анонимен

преди 1 месец

Поставих си вече една. Видях, че бе напълно безсмислено. Втори път няма да се излъжа. който иска - да се боде като наркоман, но смятам, че повечето като мен няма да го направят.