Снимка: Pixabay
Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. Това ще се случи, ако не се вземат мерки. Трябва да управляваме риска и да действаме като общност. 
 
Това мнение изразиха завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, директорът на Института по молекулярна биология към БАН проф. Ива Угринова и пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова тв. 
 
"Следя внимателно дискусията във Великобритания. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали Омикрон вариантът ще е по-заразен от Делта. Очакването е мутациите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще намалят имунната защита при ваксините или при преболедуване. Никой не очаква защитата да бъде нулева. Защита ще има, особено при хората с бустерна доза. Засега изглежда, че вирусът е заразен. В Южна Африка измества делта варианта. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и до каква степен елиминира ефекта на ваксините", обясни д-р Илиев.
 
Според проф. Угринова е твърде рано да се правят прогнози. 
 
"Засега знаем, че има заразени и че заразява с по-голяма скорост от Делта варианта. Това е всичко, което можем да кажем с известна категоричност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма как да кажем", заяви тя. И подчерта, че няма място за паника, а напротив – подходът трябва да бъде разумен и отговорен.
 
Проф. Угринова смята също, че тестването на всички, влизащи в страната, трябва да бъде въведено като мярка, защото вирусът заразявал и ваксинираните.
 
Проф. Симидчиев посочи, че за разлика от Делта варианта, при когото реакцията е била закъсняла, сега държавите, в които е открит вариантът Омикрон, са действали бързо и са започнали да секвенират проби.
 
"Надеждата не е стратегия. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността", подчерта пулмологът и депутат от "Демократична България".

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 1 месец

Аз само да попитам къде е кунчев

49

Мерки до дупка

преди 1 месец

"Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността"__________ Досега систематично ваксинирате с нещо, което не действа против вече известните щамове. А и да сгрешите, няма нищо - който се гътне, няма да е от ваксината, а от това, че не си слага бустерни дози на килограм. Пък и за късните ефекти не знаете, ама и там е на принципа проба - грешка. Та за безопасност ли ставаше дума, проф. Симидчиев?

48

анонимен

преди 1 месец

Това че Омикрон има много мутации, така казват германски експерти, може да го направи обикновен вирус. Свръх голям оптимизъм не е нужен, но надежда винаги трябва да има.