Снимка: БГНЕС

"Дойде ли нов вариант на Ковид-19, трябва да имаме едно наум. Психологически трябва да приемем, че няма да мине изведнъж тази вълна и да се върнем пълноценно към стария начин на живот. Основните въпроси, на които трябва да отговорят експертите са колко е заразен и ваксините вършат ли работа. Независимо какво ще установят лекарите - един апел към всички, които ще продължат да съобщават новини, свързани с Ковид-19 - трябва да бъдем изключително честни към хората и да не се премълчават истини. Като че ли в тези три-четири вълни се нагледахме на всякакви нюанси на истината, което не е добре", коментира ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в "Денят ON AIR".

Той поясни, че причините за ниската ваксинация са многолики и добави, че една от тях е, че дълги години е имало опит да се унищожи авторитета на лекарите.

"Направи ми впечатление, че по време на преговорите за кабинет всички се обединиха, че авторитетът на лекарите трябва да бъде гарантиран. Колегите отчетоха, че системата за контрол не функционира много правилно. Правилно е да излезе от Министерството на здравеопазването и да стане орган, който действително работи", заяви още акад. Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на МУ подчерта, че в много от нещата, които са се обсъждали на тези срещи, е имало рационално зрънце. Той настоя, че статутът на болниците е свързан с много други теми като например заплащането на медицинския труд.

"В момента в така наречената клинична пътека няма една стотинка труд. Защо останахме неми и се съгласихме да гледаме гузно пациентите? Не приемам, че е наша вината. Нека един път завинаги да приключим с тази фрустрация", обърна внимание акад. Трайков.

"Нека след като подпишат споразумението, се върнат на някои теми и да разработят една стратегия, която повече да не се пипа. Нека остават нещата да се подредят. Нека преди да кажем дали да се вдига здравната вноска, първо да се опитаме да използваме правилно тези десет милиарда лева. Много вярвам на тези млади хора", каза ректорът на МУ.

"Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е продължило да функционира добре в последните 25 години, това е обучението на здравните кадри. Те продължават да са изключително добре подготвени. Ние създаваме прекрасно подготвени лекари", изтъкна акад. Трайков

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 1 месец

Причините са че в началото започнаха да се изказват и то лекари които организираха ваксинацията имам впредвид щаба ваксините са неподходящи за хора с алергии и автоимунни болести и хората се отдръпнаха това е Недейте сега да обвинявате хората които се съмняват в страничните действия като тромбози и алергиии просто се страхуват

53

аз

преди 1 месец

Нищо не работи както трябва.Медицинското образование почна да загива още след 10-ти ноември 1989.Знам го от първо лице.Авторитет при докторите няма,защото не го заслужават.доверие също.

52

Анонимен

преди 1 месец

Махайте го тоя откачалка. Накарайте лекаря на годината кунчу мунчев да ни обясни как ваксините пазят от тежко каране на вируса.