Снимка: БГНЕС
fallback
"Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчита въздействието им върху правата на човека", заяви днес говорителят на СЗО Фадела Шаиб, цитирана от БГНЕС. 
 
Коментарът на Фадела Шаиб е във връзка с действащия в Австрия от 15 ноември локдаун за неваксинирани и непреболедували COVID-19, както и новото решение на властите от февруари 2022 г. да направят ваксинацията срещу COVID-19 задължителна.
 
"Държавите трябва да имат подход, съобразен с оценката на риска, за да прекъснат предаването на инфекцията", каза Шаиб. Тя подчерта, че това следва да се случва "на базата на оценка за собствената национална епидемична ситуация".
 
Тя е на мнение, че ваксинацията срещу COVID-19 не трябва да бъде задължителна и подчерта, че "въпросите с имунизацията вътре в страната трябва да бъдат решавани от всяка държава".
 
Шаиб разясни и позицията на СЗО относно блокирането на определена група граждани:
 
"Прилагането на така нареченото селективно блокиране на конкретна група [от хора], а не на всички останали групи, има определени етични последици, както и последици за правата на човека."
 
"Наистина всичко зависи от реалната епидемиологична ситуация във всяка страна, но трябва да се има предвид, че селективните блокирания ще имат определено влияние върху етичната страна и правата на човека", каза говорителят.
 
СЗО препоръчва на държавите "да продължат да предприемат всички възможни усилия за осигуряване на ваксини, които да бъдат достъпни за всички групи, както е определено в националната програма". 
 
"Изключително важно е хората да имат достъп до ваксини, ваксинацията да бъде разяснявана и поощрявана", заключи Шаиб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

СЗО?! Ко речи ?

преди 2 години

Да се спазват кво ? Самата дума локдаун не се връзва с човешките права. А локдаун при грип? И заради отказ да се подпомага бизнеса с ваксини. СЗО си създаде клиенти, като голяма част се вързаха на първия промотиран продукт, но се усетиха хората и не им се ще да поръчват всичко от серията.

30

Lina

преди 2 години

Когато се изказват хора, които нямат общо с медицина и никога не са лекували нещо , различно от крава ( както е с всички администратори под наем в сзо) така ще е.Въобще нарушаването на човешки права отдавна преминава всички граници и говори на немски . " Бием за ваше здраве " е положението. За съжаление това " модерно " ни го гласят и на нас в Бг

29

Анонимен

преди 2 години

Тези се гаврят с хората! Локдауна не е ли против човешките права?!!

fallback