Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че сме пречупили четвъртата вълна. Имаме ли повод за успокоение?

"В момента сме горе на върха, но трябва да слизаме. Слизането е толкова трудно, колкото и изкачването. Далеч сме от това да говорим, че пикът е преминал и ние трябва да разхлабваме коланите", каза началникът Клиника по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в "Денят ON AIR".

"Единствените, които се справиха с коронавируса по истинските правила на медицината, това са китайците", коментира той.

Проф. Каракостов заяви пред Bulgaria ON AIR, че алтернативата за справяне с пандемията, е да се ваксинират хората, които евентуално биха се разболели.

"23,9% са се ваксинирали в България. Това е едно нищожно количество. Изводът е, че независимо от това, че има пробив при процента ваксинирани, той е незначителен. Смъртността е абсолютно еднакво пропорционална с процента на ваксинираните хора. Колкото повече са ваксинираните, толкова по-малка е смъртността", поясни проф. Каракостов.

"Една от причините за ниската ваксинация е липсата на хигиена в изказа по повод на Ковид-19 и кризата в публичното пространство. Всеки е в състояние да възпроизведе всякакви видове данни. Ние нека да стъпим върху това хората да повярват и да разберат едни истински факти, основани на цифри и на достоверни източници от институти, които работят само това", заяви той.

По думите му е трябвало да бъдат взети по-категорични мерки.

"Какъвто ни е преходът, такава ни е в момента и ситуацията. Ние все сме по плавните неща и за това сме в това положение. Хората направиха през това време преструктуриране на системите, които смятат, че не работят добре. Дошло е време, в което трябва да се кажат нещата, такива каквито са. Няма един истински дълбок анализ на проблемите, които са в нашето здравеопазване в момента", обърна внимание проф. Каракостов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 години

От вчера чакаме щама Булгарикус. Бретона нали каза, че идвал:))

38

Коприва

преди 2 години

Допънение към А40: Общонационална стачка в Гуаделупе (група карибски острови под Френско управление) - блокиране на пътища и опожарени автомобили и сгради.

37

Пеко

преди 2 години

Докато доходите на лекарите зависят от болните и им се подаряват пари без да са работили ... управия няма да има...стават злобни, алчни ...опг...прочетете коментарите им на саита здраве нет !

fallback