Снимка: БГНЕС

В началото на тази година, когато случаите на коронавирус в Япония започнаха отново зловещо да се увеличават, страната изглеждаше решена да потвърди репутацията си на място, където ваксините не са добре приети.

Заради допълнителни клинични изпитвания, внедряването на ваксината срещу COVID-19 в Япония изостана от това в Обединеното кралство и други страни с няколко месеца. А когато най-накрая дозите най-накрая започнаха да се прилагат през февруари, това се случваше с болезнено бавно темпо. Първи бяха медицински персонал и възрастните хора. Десетки милиони други бяха убедени, че ще трябва да чакат много месеци, преди да дойдат на една ръка разстояние от иглата на здравния работник.

Но днес Япония се нарежда сред най-имунизираните срещу COVID страни в света. Към петък повече от 94,5 милиона души, или почти три четвърти от населението от 125 млн. души, са получили и двете дози на ваксината. Този процент е дори по-висок от разпространението на ваксините в Обединеното кралство и няколко други страни, които започнаха имунизацията на населението си много по-рано.

Ежедневните случаи на COVID-19 намаляха. В събота бяха съобщени 202 нови инфекции в цялата страна в сравнение с повече от 25 000 само преди три месеца. Токио имаше 24 случая в сравнение с рекордните 15 773 на 13 август - дни след церемонията по закриването на Олимпийските игри през 2020 г.

Месеците на спешни мерки, включително забрана за продажба на алкохол в ресторанти и барове, бяха отменени и хората се връщат към спортни и други събития в значителен брой. Бустерни дози ще се предлагат от следващия месец, като се започне от медицинските работници.

Медийният шум около страховете, свързани с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) през 90-те години на миналия век, а наскоро и относно ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV), помогна за превръщането на Япония в една от страните с най-слабо разпространение на ваксини в света, според проучване на Lancet от 2020 г.

По-малко от 30% от хората са уверени, че ваксините са безопасни, в сравнение с най-малко 50% от американците, твърди изследването. Проучване през февруари на информационната агенция Kyodo установи, че 27,4% от анкетираните са заявили, че не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Но данните, предоставени от кабинета на премиера, показват високи нива на ваксинация срещу COVID-19 във всички възрастови групи. Повече от 92% от хората над 70 години са двойно ваксинирани, заедно с почти 70% от тези над 30 години.

Най-изненадващо обаче е доброто разпространение на ваксините сред по-младите хора, кохорта, за която се смята, че е по-повлияна от антиваксърските конспирации и дезинформацията в социалните медии. Последните данни показват, че 5,4 милиона деца на възраст 12-19 години – или 60,7% от тази възрастова група – са получили две дози.

Нанако Токунага, студентка в Токио, първоначално е била скептична, когато фармацевтичните компании обявяват, че са разработили ваксини срещу COVID-19 в края на миналата година.

"Бях притеснена от страничните ефекти и в социалните медии имаше много слухове, че ваксините причиняват безплодие", споделя 20-годишната Токунага пред The Guardian. Успокоена от коментарите на политици и лекари за ваксинацията, Токунага се имунизира през август. Много от нейните приятели правят същото в началото на лятото, когато телевизионните предавания показаха дълги опашки пред център за ваксинации в Шибуя, квартал в Токио, популярен сред младите хора. "Това ни накара да се замислим сериозно за ползите от ваксината", казва тя. "Щастлива съм, че реших да го направя."

Сложната връзка на Япония с ваксините може да бъде проследена до успешни групови дела, заведени срещу министерството на здравеопазването от малък брой родители, които твърдят – без да представят доказателства за причинно-следствена връзка, че техните деца са имали сериозни странични ефекти от ваксината MMR през 1990-те години.

Но проф. Кентаро Ивата, ръководител на отдела по инфекциозни болести в университетската болница в Кобе, е на мнение, че е погрешно да японците да се характеризират като фундаментално колебливи относно ваксините, отбелязвайки високия процент на приемане на грипната ваксина.

"Японските бюрократи обаче са доста колебливи, когато става въпрос за застъпничество за ваксини, особено след като правителството загуби съдебни дела относно страничните ефекти от MMR ваксината", признава той.

Ивата е критичен към справянето на правителството с пандемията, но похвали подхода му към имунизацията. "Програмата за ваксинация срещу COVID беше голям успех", каза той. "Никога не съм виждал нещо да се прилага така прагматично в историята на ваксинациите в Япония."

Първоначално обаче дори правителствени политици и здравни експерти бяха предпазливи относно насърчаването на хората да получат ваксина срещу COVID. Повратният момент настъпи през лятото, когато Токио се готвеше да бъде домакин на Олимпийските игри през 2020 г., напук на общественото мнение.

"Правителството настояваше, че Олимпийските игри ще продължат и това караше хората да се страхуват", казва Рико Муранака, преподавател в Медицинския факултет на Университета в Киото. "Япония нямаше да бъде в добрата позиция, в която се намира сега, ако не бяха Олимпийските игри. Имаше и елемент на "негативност" в стимулирането на хората да се ваксинират. Хората решиха, че трябва да се имунизират, за да могат да кажат на други хора, че не представляват заплаха. Това беше социална учтивост и за да се защитят, разбира се."

Промяната в нагласите не се ограничава до ваксината срещу COVID-19. Панел в петък заяви, че здравното министерство трябва да възобнови активно препоръчването на ваксината срещу HPV, която е общопризната като безопасна и ефективна, на тийнейджърките. Япония оттегли препоръката, но остави ваксината на разположение, през 2013 г. след сензационни съобщения в медиите за предполагаеми тежки странични ефекти.

Въпреки че не е установена причинно-следствена връзка между ваксината и страничните ефекти, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 70% през 2013 г. на по-малко от 1%.

Хинако Сакикава, 19-годишна студентка, казва, че първоначално споделя скептицизма на възрастовата си група към ваксината срещуCOVID-19. "Беше нова, така че в началото бях разтревожена", казна тя. "Мислех, че може да навреди на здравето ми или дори да застраши живота ми."

Сакикава, която каза, че тя и почти всички нейни приятели, които първоначално се колебаят относно ваксината, сега са напълно имунизирани, призна, че натискът от връстниците им е повлиял на тяхното решение.

"Определено имахме чувството, че трябва да се ваксинираме, тъй като изглеждаше, че всички останали бяха имунизирани, а ние им обещахме, че ще се срещнем, след като получим и втората доза. Сега е по-лесно да излизаме и да се срещаме с приятели и да правим всички неща, които не можехме да правим преди."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase