Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Чехия отчете рекордните от началото на пандемията 22 479 новозаразени с коронавирус за последното денонощие, показват данни на министерството на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Регистрираният за изминалите 24 часа брой на новите случаи представлява скок от 54 процента на седмична база и е над предишния антирекорд от 17 778 случая през януари.

Oще по темата

В Чехия, чието население е 10,7 милиона души, обикновено броят на новоустановените инфекции е най-голям във вторник, тъй като тогава, след уикенда, се изследват повече хора. Повишаване на заболеваемостта има и в редица европейски страни, включително съседните на Чехия Германия, Австрия и Словакия.

При сегашната вълна ограничителните мерки в Чехия са по-леки в сравнение с предишните вълни. Правителството обеща, че нито ще затваря училища, нито ще налага локдаун и разчита на пропагандирането на ваксинацията. Чехите трябва да показват зелен сертификат в баровете и ресторантите и да носят маски на закрито.

Правителството по принцип досега отказваше да затяга мерките, докато трае смяната във властта (в Чехия до седмици се очаква в длъжност да встъпи нов кабинет), но заради влошаващото се положение в болниците започна да мисли за нови ограничения, по-специално за неваксинираните. Очаква се утре правителството да обсъди различни варианти.

За последното денонощие хоспитализираните пациенти с коронавирус са 4425, под половината на пика от март, а 661 души са в интензивно отделение, посочи здравното министерство. От началото на пандемията в Чехия са регистрирани общо 31 709 смъртни случая от COVID-19, а през последните дни броят им в повечето случаи е над 60 на денонощие.

Чехия изостава по ваксинация от други страни. Със завършена имунизация е 57,6 процента от населението при средно 64,9 процента за ЕС, показват данните на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Прост човек

преди 2 години

Запомнете! Не маските и социалното отчуждение, а честото проветряване при повече хора на закрито помага най-много! Но за проветряването изобщо не се говори, защото от него не се изкарват милиарди! Балансирана храна и в никакъв случай обездвижване, защото от него и имунната система става мързелива! Затова не ги казват тия неща, а ни набутват вакси, тестове, маски.... Следете пътя на парите! Долу сертификатите! Свобода, свобода, свобода!

19

Явор

преди 2 години

От тия мои познати, които умряха двама бяха на 31 години, мъж и жена, родени 90-та година. От статистиките не виждате ли, че умряха и 22-годишни, че даже и малолетни. Не се умира на всяка възраст от болест, която я няма. Говори се, че сега умират неваксинирани, а ваксинираните даже могат да не разберат, че са се заразили. Но какво да ви се обяснява на вас, вие сте прави и твърдите, че някой си измисля и лъже. Пак ви казвам: няма как да се умре от болест, която я няма.

18

Явор

преди 2 години

Престанете да се бъзикате. Престанете да се бъзикате и зъбите пред фактите, защото освен, че сте ***, ставате и много нагли. Вече познавам 6-7 души починали от тази инфекция, а в събота вечерта съседът ни от долния апартамент умря. Току-що една приятелка на майка ми се обади, за да каже за един техен колега, на двете, че е умрял от Ковид-19, неподвижен беше през последните години, някой от близките му, докато са го гледали, го е заразил. Защо не схващате? Боцнете се и маски.

fallback