Снимка: БГНЕС

Бундесверът се подготвя за екстремна ситуация поради рязкото увеличаване на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция в Германия, предава БГНЕС.

Както съобщи "Шпигел онлайн" генерал-лейтенант Мартин Шелайс, инспектор на Съвместните сили за подкрепа на Бундесвера, възнамерява да мобилизира до 12 000 военнослужещи, за да подкрепи възможно най-бързо претоварените клиники и местните здравни власти. Военните ще съдействат за провеждане на бустерни ваксинации и за разширяване на бързите тестове в старчески домове и болници.

Още по темата

До края на ноември в борбата с пандемията ще участват до шест хиляди военнослужещи, а до Коледа се очаква броят им да се удвои, пише изданието. До момента федералните провинции Бавария, Саксония и Тюрингия вече са поискали помощ от военните. Както напомня "Шпигел Онлайн", по време на най-критичните фази на пандемията в Германия - зимата на 2020 г. и пролетта на 2021 г. - до 10 хил. войници са помагали на здравните власти.

Кризисният щаб на Бундесвера смята, че въз основа на опита от разпространението на коронавируса в Германия може да предвиди сравнително точно развитието на ситуацията. Според техните изчисления четвъртата вълна на пандемията ще достигне своя пик в страната до Коледа. Подобрение на ситуацията не се очаква преди началото на февруари.

През ноември броят на новите случаи на коронавирус в Германия достигна най-високото си ниво от началото на пандемията. На 14 ноември Институтът "Роберт Кох" съобщи за 33 498 нови случая на SARS-CoV-2. Данните за уикенда обикновено са по-ниски от тези за работните дни поради забавяне на съобщенията.През седмицата честотата на коронавирусните инфекции е била 289,0 на 100 000 жители. На 13 ноември тя беше 277,4, а на 12 ноември - 263,7. По-рано най-високата честота на заразяване в Германия е била регистрирана на 22 декември 2020 г. (197,6), но по това време в Германия почти не е имало ваксинирани срещу коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase