Снимка: Pixabay
fallback
В Европа вече има две скорости в контрола на пандемията от коронавируса, пише в сайта си авторитетната испанска държавна радио-телевизионна компания RTVE, цитирана от БНР. 
 
Централна и Източна Европа се превърнаха в новите горещи точки на COVID пандемията на континента. Причината са ниските нива на ваксинация, високата степен на заболеваемост и върховите стойности на смъртност, се казва още в публикацията.
 
Според изданието от лятото на тази година се наблюдава несъответствие в темпа на ваксинация между западната и източната част на континента, което то нарича "желязната завеса" на имунитета. Докато западните страни се приближаваха към дългоочакваните 70% от имунизирано население, други като България едва надвишаваха 20%. 
 
Освен че е най-бедната страна в ЕС, България е последна по имунизация и води по смъртност, със средно дневно почти 16 починали на милион жители през последната седмица. Само през октомври над 3000 души са починали от коронавирус. Със 723 пациенти в интензивното отделение, при максимален капацитет до 800 легла, българските болници са пред колапс.
 
След това се нарежда Румъния с 33,9 % ваксинирано население и над 19 000 хоспитализирани, 10% от които са в интензивни отделения. Болниците в страната вечене издържат и започнаха да прехвърлят десетки пациенти за лечение в други страни.
 
Подобна е и ситуацията в Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Унгария, където имунизираните са между 42% и 60%. Като лош пример е дадена Словакия, която при 5,4 милиона жители, има повече от 2100 хоспитализирани, а в 47-милионна Испания в болници са 1858 души.
 
Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге призова за засилена ваксинация на здравния персонал и населението, тъй като Европа отново е в епицентъра на пандемията и я чака тежка зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

toti

преди 2 години

Нека да минат тези 6 месеца и гледай чудо в Европа,пак и пак 3,4,5...и тн ваксини за да се разбере какви опитни мишки сме хората

19

Анонимен

преди 2 години

За последните седем дни най-много новозаразени на човек от населението пропускайки държавите с под 300000 население, има в Словения, Грузия, Естония, Хърватия, Литва, Латвия, Черна гора, Словакия, Австрия, Чехия, Ирландия, Сърбия, България,..,, в този ред. В България са 4401 на милион за седем дни. Най-много са в Словения 9681 на един милион население за седем дни.

18

Анонимен

преди 2 години

Отчитайки другата статия: Формирането на имунен отговор след ваксинация е индивидуално и при тоя голям % ваксинирани в Зап.Европа, където сега има цунами от Ковид - излиза, че тия на Запад от Будапеща НЕ стават!

fallback