Снимка: БГНЕС

Броят на хоспитализираните и на хората в интензивните отделения намалява, това отчете здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция.

По думите му здравната система се справя, има достатъчно легла за пациентите.

В тази вълна има с 16% по-висок брой на регистрирани случаи с ковид, но хоспитализациите не са се увеличили, а са се намалили и то с 35%. Това означава, че част от хората са били лекувани извън болниците, обясни той.

Проф. Мира Кожухарова каза, че от две седмици в по-голямата част от страната е започнал да спада темпът на нарастване на заболелите и призова да продължим този успешен ход надолу.

Около 25 хил. от преминалите в ковид зоните, които бяха създадени в помощ на болниците, са били с положителни тестове.

Кацаров заяви, че мерките, свързани със зеления сертификат, дават резултат. Здравните власти отчетоха активизиране на тестването и имунизациите.

Директорът на Дирекция "Лекарствена политика" д-р Десислава Велковска представи информация за нови лекарствени продукта в борбата с вируса. Кацаров обаче посочи, че това не трябва да се приема превратно, защото лекарството ще помогне на част от хората, а приоритет си остава ваксинацията.

До мoмента са закупени над 180 000 флакона ремдесивир.

Министърът каза, че може да не се наложи да ползваме помощта от ЕК, която поискахме, но благодари, че от Брюксел са се отзовали бързо.

Кацаров уточни, че се полагат усилия за още тестове в училище. С приоритет са били малките ученици, но когато прецени МОН, ще се върнат и големите в класните стаи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase