Снимка: Pixabay

Формирането на имунен отговор след ваксинация срещу COVID-19 при всеки човек може да бъде индивидуално. Различни външни фактори като стрес, лошо хранене или замърсяване на околната среда могат да повлияят на производството на антитела. Това обасни пред руски медии Анна Баранова, лекар по функционална диагностика и терапевт в „Медскан”-Москва, предаде БГНЕС.

"Производството на антитела след ваксинация е имунен процес, чиято ефективност може да бъде отслабена от различни фактори, основните от които са минали или настоящи инфекции, хронични заболявания, стрес, недохранване, лоша околна среда и др. Имунните процеси са много индивидуални и формирането на имунен отговор ще бъде различно за всеки, така че след ваксинацията виждаме различно количество антитела, произведени при различните хора", каза експертът.
 
Баранова обясни още, че наличието на витаминен дефицит може да доведе до общо намаляване на имунитета и също така до известна степен да отслаби имунния отговор към ваксината. 
 
"Но тогава, дори ако болестта се развие, ще бъде по-лесно за имунитета на ваксинирания да се справи с инфекцията. Формирането на каквото и да е ниво на имунитет след ваксинация ще тренира тялото за ефективен отговор при среща с инфекцията, тоест сезонният дефицит на витамини не може да бъде противопоказание за ваксинация", каза още Баранова.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase