Снимка: БГНЕС
fallback

Рискът от смърт вследствие на коронавирусна инфекция при пациентите с диабет е три пъти по-висок, отколкото при хората без това заболяване. Олга Сазонова, кандидат на медицинските науки и главен диабетен хирург на Новосибирска област заяви това за ТАСС.

"Лекарите, които се сблъскват с този проблем, са абсолютно наясно с последиците от коронавирусната инфекция при пациенти с диабет. Всъщност това е много тежко състояние, от което е много трудно да се излезе, и не е тайна, че вероятността такива пациенти да умрат от това заболяване е три пъти по-голяма", каза тя.

Експертът отбеляза, че протичането на заболяването при диабетиците може да бъде напълно непредсказуемо, особено при сегашния щам на коронавируса "Делта", когато пикът на заболяването се измества. Сазонова обясни, че именно хората с диабет и затлъстяване често имат тежки нарушения на въглехидратната обмяна по време на COVID-19, което влошава протичането на заболяването, предава БГНЕС.

Д-р Олеся Шабелникова, главен ендокринолог на Новосибирска област, казва, че има и друга връзка между инфекциозните заболявания и диабета: "По принцип всяка вирусна инфекция може да бъде пусков фактор за развитието на автоимунен диабет от първи тип. Но говорейки за диабет тип 2, нерядко диабет развиват и хора, които вече са имали нарушение на въглехидратната обмяна и просто не са знаели за него. Освен това вече са описани случаи, при които панкреасът също може да бъде засегнат в рамките на новата коронавирусна инфекция и да се стигне до панкреонекроза, която може да доведе до нарушения на въглехидратната обмяна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Диабет 2 тип

преди 2 години

Хората с диабет живеят дълги години ,ако не срещнат тежка инфекция която да предизвика срив в организма!Не самият вирус е опасен,а имунният отговор на организма.Вирусът предизвиква свръх реакция на имунната система.Проблемът е в собственият имунитет.А хора в преддиабедно състояние,при една сериозна инфескция,влизат в инсулинова зависимост!

17

диабетик

преди 2 години

Аууу, уплаших се! Само дето ми е малко далече тая... хм, Новосибирска област. Какво да диря там?Фамилно обременени сме в рода ни с диабет, много преди коронавирусната пандемия.Баща ми едва не умря с двустранна бронхопневмония. И да, от грип. Добрия стар, и "лек" грип.Накратко един доктор ни го обясни - високата захар е храна за бактериите (не вирусите). Когато човек е болен и с понижен имунитет го нападат бактерии и лечението е трудно.Бият ударно инжекции инсулин за целта.

16

Анонимен

преди 2 години

От 2г го знаем.

fallback