Снимка: БГНЕС

Рискът от смърт вследствие на коронавирусна инфекция при пациентите с диабет е три пъти по-висок, отколкото при хората без това заболяване. Олга Сазонова, кандидат на медицинските науки и главен диабетен хирург на Новосибирска област заяви това за ТАСС.

"Лекарите, които се сблъскват с този проблем, са абсолютно наясно с последиците от коронавирусната инфекция при пациенти с диабет. Всъщност това е много тежко състояние, от което е много трудно да се излезе, и не е тайна, че вероятността такива пациенти да умрат от това заболяване е три пъти по-голяма", каза тя.

Експертът отбеляза, че протичането на заболяването при диабетиците може да бъде напълно непредсказуемо, особено при сегашния щам на коронавируса "Делта", когато пикът на заболяването се измества. Сазонова обясни, че именно хората с диабет и затлъстяване често имат тежки нарушения на въглехидратната обмяна по време на COVID-19, което влошава протичането на заболяването, предава БГНЕС.

Д-р Олеся Шабелникова, главен ендокринолог на Новосибирска област, казва, че има и друга връзка между инфекциозните заболявания и диабета: "По принцип всяка вирусна инфекция може да бъде пусков фактор за развитието на автоимунен диабет от първи тип. Но говорейки за диабет тип 2, нерядко диабет развиват и хора, които вече са имали нарушение на въглехидратната обмяна и просто не са знаели за него. Освен това вече са описани случаи, при които панкреасът също може да бъде засегнат в рамките на новата коронавирусна инфекция и да се стигне до панкреонекроза, която може да доведе до нарушения на въглехидратната обмяна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase