Снимка: БГНЕС
fallback

От днес се въвежда зелен сертификат за наличие на антитела. Изискването е антителата от типа IgG да са лабораторно изследвани, като стойностите да надвишават нива от 150 IgG. Сертификатът ще бъде валиден 90 дни.

Целта е този сертификат да бъде притежаван от хора, които са добре предпазени от следваща зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а преболедували и защитени. Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването, без да знаят, хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Също така ще важи за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR или антигенен тест, припомня БГНЕС.

Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита.

Удостоверението ще се издава от Националната здравна информационна система. Когато даден човек направи своя тест за антитела, лабораторията ще изпрати резултатите към системата. Отговаряйки на изискванията системата ще издаде такъв тип удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който даденият човек от his.bg ще може да получи своя зелен сертификат за антитела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Лекар

преди 2 години

До до 19Правих си тест за антитела срещу SARS-COV-2 защото съм го преболедувал средно тежко през януари.Струваше в тази лаборатория 35 лв и при норма >10 имам 87.Но всяка лаборатория работи с различни фирми и при всяка референтната стойност е различна!Освен това не бъркайте този тест с теста за IgG и IgM.Те се позитивират при всички вирусни инфекции!!!Те не са специфични за Ковид-19!!!

31

Анонимен

преди 2 години

Ваксинираните дали са достигнали такива нива на антитела но май никой не ги е изследвал. Такива нива няма и аз не вярвам на двойни стандарти. Например защо не ме пуснаха в дрогерията в мола, по заповед на РЗИ.ДВОЙНИ стандарти както и с нивата на антитела ами те дали се постигат след ваксинация. Съмнява ме.

30

Анонимен

преди 2 години

Ще, се справим с кризата типично по български.Ние,56484 ще се правиме, че се ваксинираме-те ще се правят, че ни проверяват.ИнаК, друго яче Нема ...

fallback