Снимка: БГНЕС

"Натискът върху болниците през последните дни намалява. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ", каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.

Вчера стана ясно, че здравното миистерство е поискало помощ от ЕС за справяне с новата вълна на COVID-19 у нас.

"Сега дотираме болнците, за да могат да се справят с тази вълна, тъй като плановият прием е спрян", каза още проф. Салчев.

Още по темата

По думите финансовото състояние на болниците е добро, той припомни, че заедно с лекарския съюз е взето решение те да получават 100% от бюджетите си, определени през септември, ако лекуват COVID пациенти. Така ще бъдат компенсирани за спряната планова дейност и за поемането на едни от най-тежките в момента пациенти.

Правят се проверки непрекъснато на лечебните заведения."Контролът за това какво се извършва като дейност в лечебните заведения е в нашите ръце. Разпределението на средствата е в ръцете на управителите. Ние не можем да се месим в техните решения", заяви още проф. Салчев. Според него няма източване на Касата.

Проф. Салчев каза още, че директорът на РЗОК във Видин влиза днес на проверка в болницата. Медиците заявиха стачна готовност, защото не са получавали пари на първа линия. Ще се проверява и информацията от публикувания клип в социалните мрежи, показващ скандални кадри от COVID отделението.

При проблем с получаването на бонусите обаче Салчев посъветва лекарите да се обръщат към здравното министерство, защото НЗОК получава от средствата и само ги превежда на болниците. "Разпределението на средствата в болниците е в ръцете на директорите им", уточни той.

Предстои да се започне разговори с Министерството на финансите по бюджета на касата за следващата година, каза още Салчев, като допълни, че за 2022 г. касата ще разполага с повече пари, очаква се юджетът ѝ да е много по-голям от този през тази година.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase