Снимка: БГНЕС
fallback

Една от възможните прояви на постковидния синдром е значителна промяна в показателите на кръвното налягане, казва кардиологъ д-р Заурбек Шугушев. Коронавирусната инфекция може да превърне човек с нормално кръвно налягане в хипертоник.

Причината за подобно нарушение, обясни той, е ефектът на коронавируса върху нервната система.

"Когато това се случи, по-специално възниква дисрегулация, неправилно регулиране на кръвното налягане. Хората с високо кръвно налягане се изписват от болницата след преболедуване и имат хипотония, ниско кръвно налягане. Или обратното: преди да заболеят, хората са имали ниско кръвно налягане, но след излекуването им то става неконтролируемо високо“, обяснява лекарят. сподели наблюдението си лекарят.

"Кръвното налягане се нарича "тъп убиец", тоест човек с нормално кръвно налягане влиза в категорията на злонамерените хипертоници", каза Шугушев.

Високото кръвно налягане постепенно води до дисфункция на ендотела – тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. След като сте претърпели коронавирусна инфекция, този процес може да се ускори многократно, предупреди той.

„Преди това отнемаше години, но в случай на постковиден синдром може да отнеме седмици. Много често става дума за по-тежка хипертония, което е опасно и животозастрашаващо състояние заради увеличения риск от инфаркт и инсулт", добави лекарят, цитиран от БГНЕС.

Ваксинацията ще помогне за предпазването на организма от тези рискове, преболедуването ще е по-леко и ще бъдат избегнати сериозни последици, припомня лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 2 години

Скука. Останали са само двама антиваксъра и то най-посредствените. Няма радост днес :(

46

бг смешки

преди 2 години

кой вярва на тези доктори вече - амо глупаците !

45

бг смешки 2

преди 2 години

за 1 ви път чувам че ваксината може да те спаси от инсулт и инфаркт !

fallback