Снимка: БГНЕС

Правителството на Словения, в опит да ограничи бързото разрастване на епидемията, прие снощи редица нови ограничителни мерки, но без пълен локдаун, както препоръчват някои здравни експерти.

Новите мерки влизат в сила от понеделник. Те включват намаляване на работното време на заведенията и забрана за събиране на хора, които не са членове на едно домакинство. Възрастовата граница за лицата, които трябва да притежават удостоверения (преболедували, ваксинирани, тествани) е намалена от предходните 15 на 12 години, а удостоверенията за Covid-19 ще се считат за валидни само при идентификация с документ за самоличност, пише БГНЕС.

Ще могат да работят заведенията за хранене, но работното им време ще бъде съкратено и ще бъде от 5:00 до 22:00 часа, а гостите ще могат да се обслужват само на маси и на подходящо разстояние.

За всеки посетител е необходимо да се осигурят поне 10 кв.м пространство, в магазините на входа трябва да се посочи колко души могат да бъдат вътре едновременно, платнени маски вече не могат да се използват, а трябва да са хирургически или тип FFP2, съобщи правителството след заседанието, което продължи до късно през нощта.

До следващо нареждане всички нощни клубове и дискотеки са затворени, посетителите на обществени културни и спортни събития трябва да бъдат настанени на подходящо разстояние, а изискването за сертификати и маски е задължително за посещение на религиозни церемонии, както и разстояние между поклонниците.

Правителството не е за онлайн уроци в училищата, но е наредило учениците да се тестват за коронавирус три пъти седмично, не два пъти както преди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase