Снимка: БГНЕС
fallback

По процент на ваксинация се нареждаме до страни като Ливан, Бирма, Либия, Зимбабве, Мавритания с около 20% ваксинирани. Това каза доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести, пред БНР.

По думите му у нас се прилагат световните стандарти за лечение на Covid-19, но големият проблем е именно ниското ниво на ваксинация.

Близо 4 млрд. души в света вече са ваксинирани. Има редица държави, в които процентът е много висок, над 70%, посочи още началникът на клиниката по пулмология в университетската многопрофилна болница "Свети Георги" в Пловдив.

От 36 души, които се лекуват в клиниката в момента, двама са ваксинирани.

"Пациентите, които достигат до болница в момента, са неваксинирани. Ваксинираните изкарват леко болестта, единици са тези, които имат тежест на заболяването и това налага хоспитализация. При неваксинираните има риск от тежко протичане на заболяването. Смъртността в страни с висок процент на ваксинирано население е много по-ниска в сравнение със смъртността в страните с по-малко имунизирани", каза доц. Ходжев.

По думите му има повишена тенденция на хоспитализиране на пациенти с хронични заболявания, с онкологични заболявания. "Те са рискови за по-тежко протичане на заболяването. При част от пациентите с Covid-19 имаме полиорганно засягане. Клиничната картина става доста по-тежка", обясни специалистът.

И описа ваксината като ризница - "когато стрела улучи тяло без ризница, тя може да пробие белия дроб, ако има ризница, стрелата ще отскочи или само леко ще одраска тялото".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Баце ви Билчо

преди 2 години

Предстои Голямото падане за всички.Колкото от по-високо паднеш,толкова по -боли.Затова кьути си и си питай дедовия.Коя врачка беше казала до 2025 всички българи да се пребираме,кой се прибрал,прибрал.Кой не ще се хвърга от етажите

94

Анонимен

преди 2 години

До 100 от 95 - И да се смееш и да не се смееш мотиката си ти, защото не можеш да провериш сам, дали доцентът казва истината и вярваш сляпо като най-големия глу_пак. хахах Деби_лче малко... :) Ако доцентът ти каже, че е полезно да пиеш киселина, ще я изпиеш ли? Ако ти каже, че Земята е плоска ще му повярваш ли? Научи се първо да проверяваш всичко, което ти казват и в което те убеждават и тогава ще имаш правото да не спадаш към графа "мотики". Много здраве ти пожелавам, че с тази вакса...

93

Анонимен

преди 2 години

95 примерът ти, е *** като хабна мотика ХАХАХАХ видимо, е, че си още, по *** как да го кажа за да ме разбереш, най добре.Или, по точно ще замълча няма смисъл щото мотика да беше бих те наточил, но ти си непоправимо *** за никакъв не ставаш.

fallback