Ковид ситуацията у нас продължава да се влошава. Вече над 105 000 са активните случаи, а в болница се лекуват над 8 000 пациенти. На фона на това се готви завръщане на най-малките ученици в клас, а проф. Николай Витанов изрази мнение, че "по-лошо, отколкото е, трудно ще стане"

Това ли е най-черният сценарий на Ковид кризата у нас?

Още по темата
Това, което се случва в момента, бих го сравнил с това, което имахме през март-април. Тогава имахме достатъчно заразени и като погледнем броя на починалите хора, той е върхът. Имаме много голям пик на починали от неизвестно какво. Там става дума за прикриване на реални данни", каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в коментар на ситуацията сега и по време на третата вълна.

Той припомни, че през периода март-април е имало около 15-16 хиляди починали.

"И само част от тях са обявени като Ковид-19. От март месец миналата година до октомври имаме 40 000 души, които са починали над средното през  последните години. От тях досега са обявени 23 700 за починали от коронавирус. А останалите от какво са починали? Една част от тях са починали от други заболявания, защото не са ходили на лекар и т.н, но другата част? Почти сигурно, че също са починали от Ковид-19. Значи сметката е малко по-различна", изрази мнение той.

Когато и да се въведе локдаун - все ще е навреме", допълни проф. Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му изборите действат много нездравословно на българския народ.

"Когато се направи сериозен локдаун, статистиката тръгва надолу. А ако го нямаше - щяха да починат 17 000 души повече. "Зеленият сертификат" също е форма на слаб локдаун. Не мисля, че ще имаме спад, защото мерките не се спазват. Хората в градския транспорт си ходят без маски. Те за вечни ли се считат?", попита математикът.

Според него сега има около 5 хиляди болни със симптоми, а без симптоми са поне около 15 хиляди.

Според него може да се стигне до 6 000 заразени на ден.

Проф. Кунчев смята, че заради Делта варианта, два пъти по-често се влиза в реанимация.

"В Германия също има силно антиваксърско движение, правеха се много демонстрации, но в крайна сметка има над 60% ваксинирани. При нас нямаше кой знае какви демонстрации, но народът не е имунизиран", категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase