Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Ситуацията е критична, изправили сме се пред обща заплаха и затова е нужно общо действие. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на среща със съсловни и пациентски организации, на която присъстващите отправиха общо послание да се ваксинираме и да спазваме мерките, за да се справим с пандемията.

Това е най-тежката вълна досега, този вариант на вируса се оказа и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични, заяви министърът. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на всички нас, подчерта Кацаров. Министърът каза, че знае колко е трудно на всички, които се грижат за болните и са заети в пандемията. Гордея се с тях, като виждам какво правят на предела на силите си и даже със саможертва, посочи той.

По думите му имало е различия между отделните организации, но за пандемията всички са на едно мнение - че трябва да сме отговорни, да се ваксинираме, да спазваме социална дистанция. Пазете се, за да пазите и нас, подчертаха те.

Около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но над 35 хил. сестри вече не достигат в системата, подчерта Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги, това не може да продължава повече, заяви д-р Николай Шарков от Зъболекарския съюз.

Според проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз може би и информираното съгласие е повлияло до известна степен негативно.

Страхът се бори със знание, това знание трябва да се предостави по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници, каза тя.

Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че не всеки, който се различава по мнение, е "Галилео Галилей на нашия свят".

Маджаров каза, че никой не лежи в болниците фиктивно и за съжаление много често хората умират и от усложненията от вируса. Той призова да загърбим конспиративните теории.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, посочи, че България се е провалила с ваксините. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. Дано тези, които се колебаят, да не разбират по трудния начин, че няма конспирация. За Бога братя, ваксинирайте се, заяви Хасърджиев.

Особено възрастните хора, хората с хронични заболявания - не се колебайте, няма за кога, посочи още той.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП заяви, че хитреците, които са си направили фалшиви сертификати, сега питат как да се ваксинират. 

Боряна Ботева, ОПРЗБ, подчерта, че е изключително важна вярната информация, която се поднася на пациентите, да се предоставя научна и безпристрастна информация. По този начин ще помогнем на хората да повярват, те искат да се ваксинират и ако имат нужната информация, ще го направят, заяви тя.

В края на срещата всички присъстващи символно се изправиха и се хванаха за ръце.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар