fallback

"Ако погледнем миналогодишната вълна през октомври, ноември и декември - най-високите стойности на смъртни случаи в България са били последната седмица на ноември и първата седмица на декември. Тогава сме имали по 4 070 случая седмично на починали хора от Ковид-19", каза директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова за предаваннето "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

Oще по темата
"В момента, сравнени кривите на 2020 и 2021 г. показват, че тази седмица имаме 58% увеличение спрямо миналата година на общия брой починали. Ако продължим с тази тенденция, не ни трябват математически прогнози, защото всеки, като погледне в сайта на НСИ, може да сметне, че към края на ноември, декември, ще имаме по 1000 починали на ден", допълни тя.

"Точно това трябва да се предотврати,“ казва проф. Петрова. По думите й два са начините за това. 

"Първо – сериозна ваксинационна кампания, а другият начин е локдаун, който никой от нас не желае", коментира проф. Петрова.

Целия разговор вижте днес от 17.30 в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

312

Анонимен

преди 2 години

й

311

До Реалист

преди 2 години

Без да политизирам каквото и да било, не ви е виновен нито един политик, а неграмотността на народа. И аз не вярвах, че хората няма да пожелаят да се ваксинират. Мислех, че поне 50% ще сме ваксинирани до септември. Да, ама не. Оказаха се 20. Другите ги е страх от ваксина. Странно че не ги е страх от липсата на капацитет в болниците и претоварването на спешната помощ. Просто са необразовани. Коронавирусът разкри нивото на народа ни. Позор.

310

Реалист

преди 2 години

Засега починалите при сегашната вълна на неваксинираните са по-малко от починалите през ноември-декември миналата година, но Делта варианта е много по-заразен и това неминуемо води до повече починали. Спасението е ваксинирането, но Бойко Борисов провали ваксинирането в България и сега само 1,5 милиона са напълно ваксинирани.

fallback