Снимка: БГНЕС

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID, но са заразени с вируса, са също толкова заразни за другите в домакинството си, както и заразените неваксинирани хора, показват изследвания.

Домакинствата са ключова среда за предаването на COVID инфекции, като честият продължителен ежедневен контакт със заразен човек е свързан с повишен риск от заразяване с вируса.

Въпреки това остават няколко въпроса - включително истинския дял на контактните лица в домакинството, които се заразяват от първоначален случай, продължителността на тяхната инфекция и въздействието на ваксинацията върху риска от предаване на вируса и шанса за заразяване.

Едно проучване разкрива, че докато ваксинацията срещу COVID е от решаващо значение за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, дори хора, получили две дози от ваксината, се заразяват с вируса и го предават.

В изследване, публикувано в Lancet, учени от редица институции, включително Imperial College London и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (HSA) съобщават как са анализирали данни от 204 домашни контакта на 138 души, заразени с варианта Делта.

Те са били тествани ежедневно в продължение на 14 дни, след като един член от домакинството им е показал симптоми. 53 са се заразили, 31 от които - напълно ваксинирани, а 15 са неваксинирани.

Резултатите показват, че дори тези, които са напълно ваксинирани, имат значителен риск да се заразят, като анализът разкрива, че напълно ваксиниран човек, който има контакт със заразен член на домакинството, има 25%, докато неваксиниран контакт има 38% шанс да се зарази .

Въпреки това, цифрите не хвърлят светлина върху тежестта на заболяването, докато екипът предупреждава, че тези цифри попадат в диапазон от възможни стойности, което означава, че точният размер на разликата е неясен.

Освен това анализът предполага, че дали един заразен индивид е напълно ваксиниран или неваксиниран, има малка или никаква разлика за това колко заразни са те за контактите в домакинството си.

Екипът добавя, че пиковото ниво на вируса при заразените лица е едно и също, независимо дали са били инжектирани или не, въпреки че тези нива са спаднали по-бързо при ваксинираните хора, което предполага, че са изчистили инфекцията по-рано.

"Това вероятно обяснява защо напълно ваксинирани хора, които са имали пробивна инфекция са толкова заразни за техните контакти, колкото и неваксинираните хора", казва проф. Аджит Лалвани, председател на инфекциозните болести в Imperial College London и автор на изследването.

Екипът също така разглежда по-внимателно тези, които са били напълно ваксинирани.

"Това, което открихме, изненадващо, беше, че вече три месеца след получаване на втората доза ваксина рискът от заразяване е по-висок в сравнение с по-скорошната ваксина“, каза Лалвани. "Това предполага, че индуцираната от ваксина защита вече намалява."

Лалвани подчерта, че ваксинацията, включително бустерите, е важна, като отбеляза, че неваксинираните хора не могат да разчитат на имунитета на тези, които са напълно имунизирани за защита.

Ако напълно ваксинираните индивиди се заразят, добави той, те остават защитени срещу тежко заболяване и смърт и са склонни да имат само лека инфекция.

Въпреки това, когато е попитан дали данните предполагат, че третата доза трябва да бъде приложена по-рано от шест месеца след втората, Лалвани казва, че акцентът трябва да бъде върху насърчаването на тези, които вече отговарят на условията да приемат допълнителната доза.

Проф. Роуланд Као, епидемиолог от Университета в Единбург, който не е участвал в работата, каза, че оценките за високи нива на предаване сред контактните лица в домакинството подчертават необходимостта от ваксиниране на тийнейджъри и даване на бустерини дози на уязвими хора.

Као предполага, че констатациите също добавят тежест към призивите за въвеждане на допълнителни мерки в  за справяне с разпространението на COVID, като добавя, че този ход може също да смекчи рисковете, породени от други респираторни инфекции, включително грип.

"Резултатът, че ваксинираните лица, които се заразяват, изглежда представляват риск от инфекция, подобен на другите, също подчертава необходимостта от продължаване или подобрени нефармацевтични интервенции за допълнително забавяне на скоростта на предаване и облекчаване на болничните тежести през зимата", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase